$left
$middle

Illustration: Yellon

”Tänk att det är den första april varje dag”

Roliga memes, påverkan från okända, eller uppenbara lögner av folk ute efter att så split? Vi har nog alla stött på det, och det blir vanligare och vanligare.
När det är dags för val blir det här problemet ännu påtagligare.

Text: Tony Ernst, Vårt Malmö

Åsiktspåverkan på sociala medier var tidigare ganska enkelt att genomskåda. Men i dag, när till och med en före detta amerikansk president som Donald Trump kan kalla seriös media för ”fake news” (falska nyheter) befinner vi oss mitt i det.

Vad gör då Malmö för att motverka att det påverkar demokratin? Och speciellt i valtider? Fanny Palm, som är presskommunikatör med ansvar för sociala medier på Malmö stad, berättar.

Hur är det: ökar trycket för er på sociala medier när det närmar sig ett val?
– Jag skulle vilja säga att inför ett val så ökar debatten. Många har olika åsikter, man försöker föra fram sina åsikter, och motsättningarna blir tydligare.

Just nu pågår ett krig i Europa där olika sidor har helt olika versioner av händelseförloppet.

Hur påverkar kriget i Ukraina våra liv på sociala medier? Hur ska man tänka?
– Att det är ännu viktigare med källkritik. Man ska känna till att det finns aktörer som vill påverka hur vi tänker och känner. Vem står bakom olika påståenden och varför? Är det ett fejk-konto? När det gäller så kallade botar (datorprogram som utger sig för att vara riktiga människor) så har vi bra koll, vi har lärt oss känna igen dem.

Även i demokratiska länder har det blivit vanligare med påverkan i sociala medier. Se på förra presidenten Trump i USA till exempel. Han stängdes av från bland annat Facebook och Twitter för att han spred falska påståenden. Märker ni av sådant även här hemma?

– Det vi har sett är ett hårdare samtalsklimat, där folks personliga åsikter anses vara lika mycket värda som kon-kreta fakta. Antidemokratiska krafter använder detta för att skapa motsättningar, även i demokratier. Främmande makt kan rikta in sig på de sårbarheter som finns i vårt samhälle.

Hur skyddar jag mig mot allt det här?
– Det finns styrkor och svagheter med den digitala utvecklingen. Man måste vara medveten om det stora informationsflödet och vara källkritisk. Jag brukar säga så här: Tänk att det är den första april varje dag! Vem ligger bakom det jag just läste? Stämmer det? Kan jag bekräfta det hos flera av varandra oberoende källor?

Hur jobbar ni på Malmö stad med detta?
– Vi har länge haft en strategi för våra konton på sociala medier, som vi nu också trappat upp. Vi bemöter alla felaktigheter, rykten och så vidare med fakta och står upp för demokratiska värderingar.

Är det här värre i Malmö än i andra svenska städer?
– Utifrån vår omvärldsbevakning så ser det så ut. I våra medieanalyser så sticker Malmö stad ut i frågor kopplat till trygghet: vi beskrivs mer negativt än exempelvis Stockholm och Göteborg. Trots att till exempel skjutningar minskat härnere till skillnad från på andra håll. Vi ser också mycket mer hat mot muslimer och HBTQI+-personer i våra kommentarsfält och jobbar som sagt aktivt med att stå upp för alla människors lika värde. I Malmö är vi stolta över den mångfald vi har.

Vad ska man tänka på som medborgare?
– Att alla har ett ansvar att inte sprida obekräftad information. Vi lever i en välfungerande demokrati, där det är viktigt att olika röster hörs och att det finns en livlig debatt. Och vi ska skydda vår yttrandefrihet. Var källkritisk!

sv
sv