Elförsörjning

Malmö ska försörjas av 100 procent förnybar och återvunnen energi år 2030. Att minska energianvändningen och använda så stor andel förnybara energikällor som möjligt gynnar både klimatet och samhället.

Inom Klimatomställning Malmö har vi gjort en analys av Malmös elförsörjning och vilka åtgärder vi kan göra för att säkerställa ett leveranssäkert och hållbart elsystem. Resultatet visar bland annat att Malmö har ett mycket stort behov av överföring från andra delar av Sverige eftersom den lokala elproduktionen bara täcker 10 procent av elbehovet. Samtidigt finns det potential för kraftvärme, vind- och solkraft för att säkerställa en tryggare elförsörjning. Vi har identifierat prioriterade åtgärder lokalt och regionalt, bland annat lämpliga områden för vindkraftsproduktion. Nästa steg i arbetet är att prioritera bland åtgärderna och bilda arbetsgrupper för genomförandet.

Vill du ta del av analysen av Malmös elförsörjning är du välkommen att höra av dig till miljöförvaltningen på miljo@malmo.se eller 040-34 35 15.

sv