$left
$middle

Stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning och stadsbyggnadsnämndens ordförande Stefana Hoti (MP) på plats vid invigningen i Köpenhamn.

Arkitekturåret 2023 invigs i Köpenhamn

Tisdag den 17 januari gick startskottet för Köpenhamns arkitekturår 2023 i form av ett stort invigningsevenemang i årets arkitekturhuvudstad. Representanter från Malmö stads samarbetssatsning Malmö in the making var självklart på plats och firade in starten av ett spännande år med arkitektur, design, konst och kultur i fokus.

Det danska arkitekturåret uppmärksammas med anledning av att Köpenhamn har utsetts av UNESCO till 2023 års World Capital of Architecture. Malmö stad ansluter till firandet med satsningen Malmö in the making, som med Malmöborna som utgångspunkt ska utforska de utmaningar som Malmö står inför när staden utvecklas – lokalt och globalt.

- Arkitekturåret och Malmö in the making blir ett tillfälle att uppmärksamma Malmöborna på vår fysiska miljö och arkitekturen som skapar dem. Vi vill väcka stolthet och engagemang över vår gemensamma stad, arkitektur och våra gemensamma rum, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Utlysning och program för Malmöbor

En bärande del i Malmö in the making är den utlysning som lanserades i december tillsammans med ArkDes och med stöd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening. I utlysningen söker man två team som ska utforska stadsutveckling genom att arbeta inkluderande, experimentellt och platsspecifikt i Rosengård och Nyhamnen. Utlysningen avslutas 12 februari, och de utvalda teamen presenteras i mars.

Ambitionen är att Malmö in the making ska ta ordentligt med plats i Malmö i september 2023. Inom kort kommer Malmö stad gå ut med ett Open Call för de som vill engagera sig i att få fram ett rikt programinnehåll för Malmöborna.

- I septemberprogrammet vill vi se aktiviteter över hela stan. Tillsammans med våra lokala aktörer ska vi visa upp den mångfald och kreativitet som gör Malmös arkitektur-, konst-, design- och kulturscen unik, säger Marcus Horning.

Under tisdagens invigning av Köpenhamns arkitekturår fick de inbjudna ta del av ett fullspäckat program med start i festsalen i Köpenhamns Rådhus. Efter introduktion och mingel med gäster som HKH Kronprins Frederik och representanter från bland annat UNESCO, arkitekturorganisation UIA och styret i Köpenhamn vankades "rådhuspandekager" och vernissage. Under eftermiddagen bjöds på ytterligare vernissage samt festlig avslutning på Arbejdermuseet tillsammans med bland annat Köpenhamns stadsarkitekt Camilla van Deurs.


sv
sv