$left
$middle

Annie Ernaux besöker Författarscenen i Malmö 17 maj. Foto: Catherine Hélie

Nobelpristagaren Annie Ernaux till Författarscenen i vår

Författarscenen bjuder i vår på ett program med bland annat romandebutanter, serietecknare, poeter, efterfrågade återbesök och Nobelpristagare.

Vårsäsongen bjuder på besök av Elena Medel, Joe Sacco, Jamaica Kincaid, Nora Ikstena, Warsan Shire och Kayo Chingonyi samt Annie Ernaux.

Författarscenen våren 2023

  • Tisdag 31 januari, klockan 19.00: Elena Medel i samtal med Carl Åkerlund

  • Söndag 19 mars, klockan 16.00: Joe Sacco i samtal med Gunnar Krantz

  • Torsdag 23 mars, klockan 19.00: Jamaica Kincaid i samtal med Stefan Ingvarsson

  • Onsdag 12 april, klockan 19.00: Nora Ikstena i samtal med Rakel Chukri

  • Torsdag 4 maj, klockan 19.00: Warsan Shire & Kayo Chingonyi i samtal med Nii Ayikwei Parkes

  • Måndag 8 maj, klockan 19.00: Tsitsi Dangarembga i samtal med Ida Ölmedal

  • Onsdag 17 maj, klockan 19.00: Annie Ernaux i samtal med Athena Farrokhzad

Annie Ernaux avslutar säsongen

Författarscenen på Malmö stadsbibliotek har i vår ett lika eklektiskt som storslaget program med åtta författare från sex olika länder och varierande genres, däribland Nobelpristagaren Annie Ernaux som avslutar säsongens program den 17 maj för ett samtal med Athena Farrokhzad.

– Det känns så klart väldigt fint att Ernaux har möjlighet att komma till Malmö i sitt hektiska schema. En författare som redan innan hon tilldelades priset var mycket läst och uppskattad och som nu än fler läsare har fått upp ögonen för. En författare som gärna också går utanför författarskapet för att diskutera litteratur och samhälle, säger Författarscenens producent Per Bergström.

Elena Medel inleder 31 januari

Författarscenens vårprogram inleds 31 januari med den spanska författaren Elena Medel som samtalar med Carl Åkerlund om sin romandebut ”Underverken” som skildrar de samhälleliga förändringarna i Spanien genom två olika kvinnor under två olika tidsperioder. Något som påminner om hur lettiska Nora Ikstena i sin populära roman ”Modersmjölken” skildrat den lettiska Sovjettiden. I anslutning till Malmö Konstmuseums utställning ”Den lettiska samlingen” samtalar Ikstena 12 april med Rakel Chukri på Författarscenen.

Serielegendaren Sacco och efterfrågade Kincaid

Även den grafiska romanen tar i vår plats på scenen med besök av serielegendaren Joe Sacco 19 mars. Sacco är känd för sina journalistiska grafiska reportage från bland annat Västbanken och kriget i Bosnien.

Jamaica Kincaid är aktuell med reseskildringen ”Bland blommor”, och återvänder till scenen den 23 mars.

Shire och Chingonyi – världsstjärnor på den unga poesiscenen

Till en annan generation hör Warsan Shire och Kayo Chingonyi som 4 maj samtalar med kollegan Nii Ayikwei Parkes. Shires poesi har bland annat använts av Beyoncé i hennes filmer. Chingonyi belönades för sin debut ”Kumukanda” med Dylan Thomas Prize och boken utsågs till Årets bok av The Guardian.

– Vi förstår att dessa författare inte är lika bekanta för den breda läsekretsen men Shire och Chingonyi är två världsstjärnor på den unga poesiscenen. Det blir det unikt möte mellan de två lett av Nii Ayikwei Parkes, som är något av en mentorsfigur för den unga svarta poesin i Storbritannien och som själv också introduceras i svensk översättning i vår, berättar Bergström.

sv
sv