$left
$middle

Gustaf Lundberg, Porträtt av Ulrika Adlerfelt, (född Sparre) (1736–1765), 1750-tal.

Nu kan du se Malmö Konstmuseums utställningen Samlingen ur ett queerperspektiv

Vad händer när vi ser på en konstsamling ur ett queerperspektiv? I ett nyöppnat spår i utställningen Samlingen presenteras nu konstverken i relation till historisk och nutida queerhistoria. Spåret öppnar den 22 februari.

I utställningen Samlingen visas utvalda verk ur Malmö Konstmuseums samling på 40 000 verk. Genom utställningen får vi följa hur måleri, grafik, skulptur, konsthantverk, möbler och textil förändras med tiden och med sin omvärld. Banbrytande uttryck och stilar växer fram, faller ur modet och återkommer i nya tappningar.

Nya perspektiv

I det nya spåret som öppnar den 22 februari kan du se konstsamlingen ur ett queerperspektiv. Vad har till exempel Gustav Lundbergs rokokomålning gemensamt med rapparen Lil Nas X och vilka nya berättelser öppnar sig när vi tittar på konstnärer som Anders Zorn, Nils Dardel och Andy Warhol i relation till historisk och nutida queerhistoria.

Ett av flera spår

Queera spår i Samlingen är ett av flera förmedlingsspår som löper genom utställningen Samlingen. Spåren är gjorda tillsammans med olika sakkunniga, från konsthistoriker till barnboksförfattare. Spåren är ett sätt att fånga upp några av de otaliga berättelser och perspektiv som finns i konsthistorien.

Visning 2 mars kl. 17.30

Följ med på en visning av Queera Spår i Samlingen tillsammans med Sofia Landström och Jari Malta, som har tagit fram spåret. Visningen är på svenska och engelska.

Gå spåret på egen hand

Det går också att gå spåret på egen hand. Vid ingången till utställningen Samlingen hittar du en folder som guidar dig genom Queera Spår i Samlingen.

Mer om Queera spår i samlingen
Spåret är en fortsättning på det arbete som påbörjades under Malmö Konstmuseums utställning (in)visible och är gjord av Sofia Landström, Jari Malta och Sara Rydby. Utställningen (in)visible kuraterades av Tawanda Appiah, Sofia Landström, Jari Malta, Sara Rydby och Jonelle Twum.

sv
sv