$left
$middle

Storpublik på Författarscenen när Jason "Timbuktu" Diakité var på besök.

Bakom skynket på Författarscenen

Den 19 mars besöker serielegendaren Joe Sacco Författarscenen och under våren följer storheter som Nobelpristagaren Annie Ernaux och Jamaica Kincaid. Producenten Per Bergström berättar om arbetet bakom scenen.

Författarscenen på Stadsbiblioteket startade 2009. Två år senare rekryterades Per Bergström. Sedan dess har han, tillsammans med en arbetsgrupp arbetat, med att skapa en scen som är välrenommerad i litteraturvärlden. En scen som runt 140 författare från 40 olika länder besökt.

Man i kostym och gubbkeps sitter i fåtölj på scen i bibliotek.

Producent Per Bergström välkomnar dig till Författarscenen.

7 år av övertalning för en författare

Vårprogrammet 2023 bjuder på nio författare. Arbetet med att sätta ihop en säsong sker i flera parallella spår. Huvuddelen görs i direkt samarbete med förlagen och de författare de vill bjuda in till Sverige. Den planeringen sker 6–8 månader i förväg. Men det finns också andra vägar.

– Vissa författare bearbetar vi under en längre tid. Det tog exempelvis sju år av övertalning att till slut få Slavoj Žižek att komma till Malmö och när Annie Ernaux gästar oss i maj så är det på en inbjudan från förra våren.

I arbetet ingår såklart även läsning och en strategisk blick in i framtiden – vilka kommande titlar kan komma att uppmärksammas och diskuteras? Vilka författarskap borgar för intressanta samtal?

Konsten att inte underskatta publiken

Samtalen på Författarscenen kretsar ofta kring den gästande författarens aktuella bok. Men det är viktigt att det inte blir en timmes säljprat utan några reflektioner. Samtalen ska hålla en hög intellektuell nivå och får gärna innehålla tankar om skrivarprocessen eller diskussioner om samhälle, historia och politik.

Författarskapet är utgångspunkten men helst ska samtalet inte veta några gränser. Och det är viktigt att inte underskatta publiken.

– Vi vill att publiken att ska bära med sig åtminstone en tanke hem från ett samtal. Sedan behöver inte besökaren hålla med eller ens tycka det var bra, men de ska gå hem med åtminstone en sak som de bär med sig, och förhoppningsvis läslust. Vi får inte väja för det svåra utan ska alltid förvänta oss mycket av publiken och att de ska kunna få ut mer än vad de förväntar sig av sig själva.

Många författare, många minnen, många känslor

Under de år som Författarscenen har varit verksam i Malmö, har man byggt upp ett förtroende hos publiken och hos de gästande författarna. Många är de stjärnor som slagit sig ner i den orange fåtöljen.

Kollage med tre bilder på fyra personer.

Gäster Per Bergström minns väl: Svetlana Aleksijevitj, Yang Lian, Ai Weiwei och Paul Auster.

Som producent för scenen har Per många minnen och känslor från åren. Han minns glädjen när Paul Auster tackade ja som en av hans första inbjudna författare, att han behållit kontakten med vissa författare som Sjón som blivit en god vän och Richard Ford som då och då mailar lite squash-tips, att Ai Weiwei till slut tackade ja, att Svetlana Aleksijevitj talade så intensivt att moderatorn knappt fick öppna munnen, och ögonen på Donna Tartts hängivna läsare när de fick byta några ord med henne.

Att en kommunal scen i Malmö lyckas locka hit några av de största namnen inom litteraturvärlden är anmärkningsvärt.

– När man inser att förlag och arrangörer från hela världen drar i samma författare, känns det som att vi har byggt upp något väldigt fint på Stadsbibliotekets scen som vi ska vara mycket stolta över.

Nu blickar Författarscenen framåt mot en säsong som härnäst bjuder på serielegendaren Joe Sacco den 19 mars, och som avslutas med Nobelpristagaren Annie Ernaux 17 maj. Arbetet med nästa säsong är såklart redan i full gång.

Kollage med tre personporträtt.

Pers topp 3: Margaret Atwood, László Krasznahorkai och Suzanne Brøgger

Pers topp 3 – besök på Författarscenen

Margaret Atwood

”Ett samtal där hennes poesi stod i centrum och visade hur underfundigt skarpsint och briljant hon är.”

Suzanne Brøgger

”För att det blev ett så väldigt personligt samtal såväl om hela författarskapet och dess utveckling som det personliga och politiska och hur det hör samman.”

László Krasznahorkai

”Kanske för att det är en personlig favoritförfattare men också för att det blev ett samtal som gick på djupet in i hans mörka berättarvärld förmedlad med hans lika mörka humor.”

Pers drömbokning

”Ett privilegium för oss är att varje författare är något av en drömbokning och att så många av våra drömgäster har besökt oss. Men en bokning som verkligen hör hemma i drömmarna hade självklart varit Thomas Pynchon. Inte bara för att jag älskar hans författarskap utan också för själva omöjligheten att få honom att visa sig offentligt och avslöja vem han egentligen är.

sv
sv