$left
$middle

Gotlandslinser

Ny säsong i Slottsträdgården med matnyttiga tips

På Slottsträdgården finns något för alla, för odlingskunniga och nybörjare, eller för den som bara vill njuta av vackra upplevelser eller ta en picknick med vänner på ängen. Slottsträdgårdens motto är Folkbildning och inspiration, och på det temat finns i år två nya koncept, ”Bästa baljväxterna” och ”Grow-along”.

Grow-along – kom igång med odling

Många har under pandemin blivit mer intresserade av att odla, men är osäkra på hur de ska göra. Det är här ”grow-along” kommer in. I korta instruktionsfilmer får de nya odlarna hjälp genom odlingssäsongen, med steg för steg tips, på Slottsträdgårdens sociala medier, på Instagram med hashtag #GrowAlongSlottsträdgården och på Facebook. Idag, onsdag 15 mars vid lunch, släpps den första grow-along-filmen.

Tanken med en grow-along är också att deltagarna kan dela med sig av sin kunskap och hjälpas åt med de utmaningar som kommer under säsongen.

Bästa baljväxterna, en matnyttig festival

I Sverige har vi en lång historia av att odla baljväxter, vilket är en viktig källa till protein, och vi har ett spännande urval av kulturarvssorter som passar bra i vårt klimat. Genom en festival, en utställning, vill Slottsträdgården visa upp några av de fantastiska baljväxterna vi kan odla och visa på den stora variationen som finns bland baljväxterna. Det börjar troligen synas redan i april. Bästa baljväxterna blir temat för Grow-along konceptet och det kommer att knytas fler aktiviteter till festivalen under året.

Att odla och äta mer baljväxter är också ett sätt att minska påverkan på klimatet genom minskad matimport och ge mer växtbaserade mat.

Ljudguider
Kanske vill du gå en guidad tur i Slottsparken precis när du själv vill då kan du med mobilen som guide ta en av våra 13 ljudguidningar. Ljudguidningarna är uppdelade på olika teman och områden och där den som lyssnar guidas av Slottsträdgårdens erfarna medarbetare och av gästande trädgårdspersonligheter. Guiderna når man via QR-kod på skyltar i Slottsträdgården eller direkt från hemsidan.

Välkommen till Slottsträdgården!

sv
sv