$left
$middle

Allergener har hittats i kebabkött

Flera matställen i Malmö som säljer eller serverar kebab har fått besök av miljöförvaltningen som kontrollerat köttets innehåll. Det visade sig att kebabkött innehöll allergener som inte funnits med i ingrediensförteckningen. De som säljer kebab måste kunna lita på märkningen av sina råvaror och bli mer medvetna om risker med allergener.

- Resultatet av våra kontroller visade att 33 procent av köttprodukterna som analyserades innehöll odeklarerade allergener. Senap, selleri och mjölk var de allergener som vi hittade i kebabkött i Malmö, säger Mikael Ewing, livsmedelsinspektör på avdelningen för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

I Malmö kontrollerades tolv restauranger, fem livsmedelsbutiker och tre grossister under 2022 och 2023 där miljöförvaltningen tog 30 prover på kebab. Även köttförpackningarnas märkning och innehållsförteckningar kontrollerades. Kebabköttet analyserades för att undersöka om det fanns odeklarerade allergener i produkterna. Utifrån analyserna konstaterade miljöförvaltningen att tio av de 30 kontrollerade kebabköttprodukterna innehöll en odeklarerad allergen: senap i totalt sex kebabprodukter, selleri i tre produkter samt mjölk i en produkt.

- Allergenerna fanns inte med på förpackningarnas ingrediensförteckningar. Matställen som säljer kebab måste kolla att det finns uppgifter som överensstämmer med innehållet i produkterna. Det behövs även rutiner för att kontrollera allergener i grossistledet, säger Nina Hasicevic, också livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen.

Konsumenter ska få rätt information på restauranger och i butiker om vad kebab innehåller. Alla ska ha rätt till säkra livsmedel.

Fakta om allergener och informationsförordningen

Verksamheter som säljer och serverar livsmedel har ett stort ansvar att maten ska vara säker att äta. För att matställen ska kunna lämna rätt information om vad maten innehåller behöver märkningsuppgifterna vara rätt på förpackningarna. Den verksamhet som tillverkar livsmedel och utformar märkning har det yttersta ansvaret för att uppgifterna är rätt och för att de lagkrav som beskrivs i förordningen (EU) nummer 1169/2011 följs. Även de verksamheter som köper och säljer livsmedel vidare har ett ansvar för att livsmedelsinformationen är korrekt.

I förordningen finns 14 preciserade ämnen, så kallade allergener, som omfattas av särskilda krav när det gäller märkning och information. Dessa ämnen speglar de allergier och överkänslighetsreaktioner som är vanligast hos befolkningen i Europa. Det innefattar bland annat allergenerna senap, mjölk och selleri.

I Sverige har cirka 15 procent av befolkningen någon form av allergi eller överkänslighet mot livsmedel.

sv