$left
$middle

Nobelpristagaren Annie Ernaux kommer till stadsbiblioteket och den publika samtalsserien ”Författarscen” 17 maj. Foto: Catherine Hélie

Hur känns det att få ta emot en färsk Nobelpristagare till Författarscenen?

Den 17 maj kommer Annie Ernaux till stadsbiblioteket och den publika samtalsserien ”Författarscen”.

Per Bergström, producent på Malmö Författarscen som får finbesök den 17 maj.

"- Hallå där". Per Bergström, producent på Malmö Författarscen som får finbesök den 17 maj.

Text: Paulina Witte, Vårt Malmö

– Det är vi såklart oerhört glada för. Det är över ett år sedan vi bjöd in Annie Ernaux, innan hon fick Nobelpriset i litteratur. Hon var ju en uppskattad författare redan innan det, men såklart har priset gett en extra krydda till besöket, säger Per Bergström, producent på Malmö Författarscen.

Varför tror du att Annie Ernaux har blivit så populär – och tilldelats Nobelpriset?
– Hon är knivskarp i sitt språk och sin blick på samhället och dess orättvisor. På livet, att det är hårt att vara människa. Hon var också tidig med en form av samhällsinriktad autofiktion, där självbiografin får stor plats i berättandet.

Vad betyder det för författarscenen att hon kommer?
– Det är fantastiskt. Vi försöker alltid nå ut med de mest intressanta författarna och med ett besök av en Nobelpristagare når vi ut till extra många.

Varför ska Malmöborna komma till besöket den 17 maj?
– Oavsett om man har läst Ernaux eller inte så kommer samtalet att öppna upp för nya diskussioner. Vårt mål med Författarscenen är att varje besökare ska få med sig minst en sak som de grubblar över efteråt. Vi ska ha förväntningar på våra besökare och de ska ha förväntningar på oss, och då är det vår uppgift att ge dem något att bära med sig efteråt.

sv
sv