$left
$middle

Du kan påverka mer än du tror. Miljöförvaltningens nya sajt tipsar om hur man minskar sin vardagspåverkan på miljön och klimatet, samtidigt som man sparar pengar.

Smarta vardagstips för minskade utsläpp

Nu är det lättare för alla Malmöbor att göra fler klimatsmarta val i vardagen. På en ny webbplats finns massor av råd, tips och smarta exempel på hur du kan bidra till minskade utsläpp av växthusgaser.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det vi som individer framför allt kan göra för att minska vår klimatpåverkan är att minska de utsläpp vår livsstil ger upphov till: Vad vi köper och använder för varor och tjänster. Vad vi äter och shoppar, hur vi bor, semestrar och förflyttar oss, med mera.

Halvera livsstilsutsläpp

Sverige tillhör topp fem på listan över de länder i världen med störst så kallade konsumtionsbaserade utsläpp per invånare. Varje Malmöbo orsakar genom sin konsumtion i genomsnitt 6,2 ton så kallade koldioxid-ekvivalenter om året.

– Den siffran har vi som mål att halvera till år 2030 i Malmö – en stor och utmanande uppgift där vi alla behöver hjälpas åt. Vi Malmöbor har en viktig roll att spela, eftersom vi kan hjälpa till att skapa rörelser som engagerar och inspirerar till handling, berättar Veronika Hoffmann, projektledare hos Malmö stads miljöförvaltning.

Klimatsmarta exempel

Hur kan vi förändra vår livsstil för att minska vår klimatpåverkan? Den frågan har lika många svar som det finns Malmöbor. För att göra det lättare att välja rätt ur klimatsynvinkel lanseras under våren ett kunskapsmaterial med tips för en klimatsmartare vardag.

– På den nya webbplatsen ”Klimatinsatser” har vi samlat lifehacks för hur du kan minska din klimatpåverkan i stort som smått. Bläddra och hitta de som passar dig! Varje insats räknas och tillsammans gör vi skillnad för Malmö och för vår planet, konstaterar Veronika Hoffman.

Du kan filtrera utifrån ”spara pengar” eller ”klimatpåverkan”, och se vilken effekt olika förändringar får.

Hitta dina favoritexempel för att minska din klimat­påverkan i vardagen på: malmo.se/klimatinsatser

sv
sv