$left
$middle

Framtidens arkeologer ser tillbaka på vår tid, Plaståldern

Vid en utgrävning, långt fram i framtiden, hittar man föremål från vår tid, Plaståldern. Vad användes dessa välbevarade plastföremål till? Tänkta framtida arkeologer och forskare har tagit fram troliga användningsområden.

I två utställningsmontrar ses många av våra vanliga föremål som Petflaskor, engångsblöjor, lock till snusburk, plastpåsar och mycket mer med användningsområde enligt framtidens fiktiva arkeologer. De presenterades på ett humoristiskt sätt, men även med allvarliga fakta, för vår tids plastskräp.

Några exempel från montrarna.

Här kan man läsa om vilket material föremålen består av, hur lång tid det tar att brytas ner till mikroplast och så den förmodade användningen.

Petflaska

De ökade gasutsläppen under äldre plaståldern gjorde luften så pass dålig att vissa människor tvingades använda sig av bärbara reservbehållare med luft.
En studie har visat att vissa av behållarna innehöll smakämnen och sötningsmedel. Troligtvis beror detta på att människorna som levde under denna tidsålder var så ovana vid ren luft att de var rädda för att ta skada av den.

Tuggummi

Mänsklighetens stora förkärlek för plast märks inte minst i dessa fynd. Trots att plast inte innehåller någon som helst näring, utan däremot en rad gifter och ämnen som är direkt hälsovådliga, tycks människorna ändå haft en önskan om att kunna äta plast.

Utställningsmontrarna står vid stranden, den ena vid Ribersborgsstigen, nära utegymmet och T-bryggan, och den andra vid Scaniabadet.

sv
sv