$left
$middle

Malmö stads kulturstipendiater 2023

Nu är det klart vilka som blir kulturstipendiater 2023. Stipendierna delas ut till kulturutövare med koppling till Malmö och Skåne för deras konstnärliga utveckling och värdefulla insatser.

Malmö stads kulturstipendier delas varje år ut till 12 kulturutövare samt ytterligare en till minne av Gunni Johansson. Varje stipendiat får 50 000 kronor att använda för att främja sin utveckling inom det kulturella området.

Stipendierna för konstnärlig utveckling riktas till personer som står i början av sin konstnärliga bana för att främja den enskildes utveckling inom det kulturella området. Stipendierna för värdefulla insatser delas ut till två personer som under lång tid gjort en värdefull insats i Malmös kulturliv. Stipendiet till minne av Gunni Johansson delas ut till en talangfull kulturutövare inom teater/musikteater, dans och klassisk musik.

Stipendier för konstnärlig utveckling 2023

Matilda Bjärum Danskonstnär, utbildad vid Northern School of Contemporary Dance i Leeds och London Contemporary Dance School. Hennes konstnärliga uttryck präglas av ett flytande och flödande rörelsesätt i kombination med improvisatoriska element, spel och lekfullhet. Med ett stipendium vill hon ytterligare utveckla sin danspraktik och tvärkonstnärliga samarbeten.

Christofer Nilsson Filmregissör, utbildad vid Angereds Folkhögskola. Christofer har regisserat och producerat flera kortfilmer. Oracle's Crown: The Last Band har visats på Nordisk Panorama filmfestival och Balladen ska visas på SVT och ARTE till hösten. Han vill göra tillgänglig, underhållande och engagerande film och arbetar nu med sin första långfilm, Apoteos, och kortdokumentären Vad gör jag om jag dör.

Sara Khaledi Teaterregissör och dramatiker, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Sara debuterade som regissör med Livet som insats, i samarbete med bland andra Fryshuset, Malmö Stadsteater och Inkonst. Kärnan i hennes konstnärskap är det autentiska berättandet, gärna i en tvärkonstnärlig kontext. Stipendiet ska ge tid för att arbeta med ett filmmanus på temat sörjbarhet.

Olle Helin Konstnär, utbildad vid Konstfack i Stockholm och Konsthögskolan i Malmö. Han har fördjupat sig i måleriets fysiska beståndsdelar och av transitionen från råmaterial till konstverk. Genom att samla in pigment och tillverka egen färg får verken en konkret platsanknytning. Han vill använda stipendiet för utveckling av kalkstensgesso, en färg för grundering.

Julia Persson Konstnär, bland annat utbildad i materialbaserad konst vid Kunsthögskolen i Oslo. Julia rör sig på gränsen mellan design och fri konst och arbetar ofta med storskaliga skulpturer i keramik och lera. Hon vill med sina verk undersöka hur förlust och förändring kan materialiseras och med stipendiet vill hon fortsätta att utveckla sitt konstnärskap.

Jóna Berglind Stefánsdóttir Designer, bland annat utbildad vid Textilhögskolan i Borås. Jóna arbetar bland annat med bärbara och interaktiva skulpturer. Hennes objektpoesi använder sig av lekfulla, gränsöverskridande former och material och bildar ett alldeles eget språk. Stipendiet vill hon använda till material och marknadsföring för kommande projekt.

Ellen Nordmark Författare, med examen från Lunds universitet. Ellen gav ut sin första diktsamling 2021, Cor ne edito/edit/chili con carne. Hon arbetar tvärkonstnärligt, ofta med fokus på dissonansen mellan bild och text och på kollagets möjligheter att bilda associationer. Stipendiet vill hon använda för arbete med en ny diktsamling och med andra litterära projekt, i Malmö och internationellt.

Delphi Grace Maria Glenn Musiker, bland annat utbildad vid Glokala Folkhögskolan i Malmö. Under artistnamnet Delphi skapar hon elektronisk soul-pop där man även hör andra influenser, såsom brasiliansk bailefunk. Delphi producerar och ger ut sin musik själv. Stipendiet vill Delphi använda för att producera kommande låtsläpp och utveckla sina liveframträdanden genom koreografi, dans och scenkläder.

Adam Mohammed Abdi Musiker och låtskrivare inom hiphop. Som ung lärde han sig bland annat den somaliska folkmusiken Dhanto och genren Mogadisco. Nu kombinerar han den melodiösa somaliska sången med samhällsengagerade texter, och är aktiv i kulturkollektivet Malmö New Wave, tillsammans med andra hiphopartister. För stipendiet vill han producera en kommande skiva med titeln Sab'r , som betyder tålamod.

Alexandra Shabo Sångare och kompositör, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Musiken har en kärna i jazzen men influeras starkt av hiphop och progg. Alexandra vill skapa nya sammanhang som bryter normen för vad jazz och improvisationsmusik innebär. Med stipendiet vill hon satsa mer på sina egna projekt, genom fördjupning i komposition och arrangering och inspelning av sin första skiva under eget namn.

Kulturstipendier för värdefulla insatser

Elena Tzotzi Curator, som sedan lång tid är en av de drivande krafterna bakom Signal – Center för samtidskonst i Malmö. Hennes engagemang har även tagit sig uttryck i andra sammanhang, bland annat i tidskrifter, samtal och debatter. Elena var en av curatorerna bakom den uppmärksammade utställningen I staden växer ett fält på Malmö Konsthall 2022, som speglade ett brett utsnitt av Malmös konstscen. Som fristående curator har hon aktivt medverkat till att synliggöra Malmö som en ledande stad för bildkonst.

Ulf Eriksson Producent och arrangör, som brinner för den experimentella och elektroniska musiken, ett fält som rymmer allt från smalare konstmusik till bredare klubbkultur. Ulf startade etiketten och festivalen Kontra-Musik en bit in på 2000-talet. Det ledde vidare till arbetet som producent och konstnärlig ledare för musik på Inkonst och den internationella festivalen Intonal, som Ulf utvecklat sedan 2015. Med nyfikenhet och känsla för vad som ligger runt hörnet har Ulf gjort ett starkt avtryck på Malmös kulturscen.

Stipendium till Gunni Johanssons minne

Erik Valdemar Sköld Tonsättare, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Han har en klassisk skolning och har samarbetat med ett flertal ensembler. Många av hans kompositioner är inspirerade av nordisk mytologi, men är också kommentarer till vår samtid och den pågående klimatkrisen. Ett av de projekt han medverkar i har temat "fred i vår tid", där kompositörerna tar sig an utmaningen att skildra fred i toner. Med stipendiet vill Erik fortsätta sin etablering som professionell frilansande kompositör och arrangör i Malmö.

sv
sv