Malmö stad
$left
$middle

Foto: Apelöga/Malmö stad och Ikram Abdulkadir för Malmö in the making/Malmö stad

Power of Places: klart vilka team som ska utforska Rosengård och Nyhamnen

Av totalt 89 ansökningar har två multidisciplinära team, team Layered och team Konstkollektiv för Rumsliga Praktiker, valts ut för att under året undersöka vad som händer när lokala resurser och lokalt kapital tas tillvara, får gro och växa i stadsdelarna Rosengård och Nyhamnen. Uppdraget genomförs i samarbete med ArkDes och med stöd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening. Arbetet startar omgående och sker i samband med Köpenhamns arkitekturhuvudstadsår och Malmö stads satsning Malmö in the making.

- Rosengård står inför stora förändringar i områdets struktur som präglas av ett arkitekturideal med bilfria gröna rum mellan husen. Genom att inventera och söka oss in i rika arkiv av konst, dokumentärt berättande, poesi, musik, nyhetsjournalistik, plan- och bygghandlingar och forskning om och från Rosengård utvecklar vi sätt att lyssna, kartera och gestalta, säger Hanni Kamaly, vinnande team Konstkollektiv för Rumsliga Praktiker (KoRP).

- Genom en kombination av dialog, forskning, experimenterande, multimediaproduktion och “performative action” kommer teamet skapa en demokratisk plattform för diskussioner kring stadsutveckling i Nyhamnen, säger Daniel Feldman, vinnande team Layered.

I december 2022 utannonserade Malmö stad utlysningen Power of Places i samarbete med ArkDes och med stöd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening. Utlysningen hade som syfte att hitta två team som under 2023 ska arbeta utforskande, experimentellt och platsspecifikt i stadsdelarna Nyhamnen och Rosengård, i samband med Köpenhamns arkitekturhuvudstadsår och Malmö stads samarbetssatsning Malmö in the making.

Från 89 team till två

Sedan utlysningen tillkännagavs har hela 89 svenska och internationella team skickat in sina idéer för projektet. Ur denna uppsjö av kreativa förslag har två tvärsektoriella team valts ut av en jury bestående av representanter från Malmö stad, ArkDes samt Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

Förhoppningen är att det platsspecifika utforskandet och arbetet med metodutveckling ska leda till intressanta insikter om arkitekturens och stadsrummets betydelse för Malmöborna.

Motiveringen till det vinnande teamet i Nyhamnen, team Layered, lyder:

Teamets sammansättning, praktiska utgångspunkter samt den process som beskrivs i ansökan visar på en stark potential att involvera lokala aktörer och omsätta befintliga värden i det byggda till relationella rum. Deras respektive praktiker är djupt platsförankrade och visar på en bredd i såväl perspektiv som i erfarenhet, här finns en skicklighet i att utmana stadsutvecklingsprocessen på både detaljnivå och i större skala.

I Nyhamnen har teamet kapacitet att påbörja ett narrativ för framväxten av en allmötesplats vid och i hamnbassängen och dess kulturmiljö. Teamet besitter en skarp gestaltningskompetens och kritisk blick som kan börja materialisera platsens rörelser, berättelser och rum med kopplingar till hela mångkulturella Malmö.

Motiveringen till det vinnande teamet i Rosengård, team Konstkollektiv för Rumsliga Praktiker (KoRP), lyder:

I teamets ansökan finns en finkänslighet och en lyhördhet för redan genomförda processer i Rosengård. I sin process söker de kontakt med det befintliga, både i material, arkitektoniska ideal och de människor som formar platsen. Teamets sammansättning innehåller en bredd i kompetens och metodologisk grund som möjliggör ett ifrågasättande av rådande metoder för dialog och platsutveckling.

I Rosengård har teamet kapacitet att utmana gängse arbetssätt och skapa värdefulla metoder för att knyta samman befintlig bebyggelse med planerad utveckling på ett sätt som respekterar platsens historia och identitet.

Info

Om team Layered
Team Layered är ett internationellt och multidisciplinärt team bestående av konsthistorikern Ana Sokoloff, performancekonstnären María José Arjona och arkitekterna Sumayya Vally och Daniel Feldman. Teamet kommer att jobba med stadsdelen Nyhamnen.

Om team KoRP
Team Konstkollektiv för Rumsliga Praktiker (KoRP) kommer att jobba med stadsdelen Rosengård och representeras av den Malmöbaserade konstnären Hanni Kamaly. I projektet Close Your Eyes tar teamet sig an staden utifrån andra parametrar än det visuella.

Om Power of places
Utlysningen Power of places är ett samarbete mellan Malmö stad och ArkDes (Arkitektur- och designcentrum), med stöd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design och arbetar strategiskt med praktiknära forskning i syfte att utveckla och sprida kunskap kring gestaltningen av våra gemensamma livsmiljöer.

Malmö Förskönings- och Planteringsförening arbetar bland annat med gestaltad livsmiljö och har som mål att bevara, vårda, levandegöra och vidareutveckla kulturarvet i Malmö samt att verka för försköningar såsom planteringar och konstnärlig utsmyckning.

I fokus för både utlysningen och Malmö in the making står stadsdelarna Rosengård och Nyhamnen, två helt olika geografier med olika förutsättningar och behov. Malmö stad driver långsiktiga stadsutvecklingsarbeten i de respektive stadsdelarna.

Två utvalda team kommer få i uppgift att inventera platserna, utforska nya arbetssätt och utveckla fullskaliga prototyper som kan bli en utgångspunkt för omsorgsfull utveckling och förvaltning av de två områdena. I uppdraget ingår även att undersöka det möjliga resursutbytet och relationen mellan geografierna.

Om Malmö in the making
Utlysningen och det kommande arbetet i Power of Places utgör en av sammanlagt tre delar i Malmö stads satsning Malmö in the making. Satsningen är ett samarbete med Köpenhamn, som under 2023 firar UNESCO-titeln World Capital of Architecture. Malmö in the making är en del av Köpenhamns program och handlar om att utforska vad stadens rum, arkitektur och kultur betyder för Malmöborna och hur vi tillsammans kan forma stadens utveckling.

sv