$left
$middle

Lokstallarna, de gamla järnvägsverkstäderna i Kirseberg, är navet och platsen för huvudutställningen under de fyra festivaldagarna. Foto: Daniel Engvall

Designfest för kreativa näringar

Under Southern Sweden Design Days står all tänkbar design i fokus under fyra dagar, en festival för alla som pågår runtom i Malmö med fri entré.

Text: Camilla Westemar, Vårt Malmö

Design. De flesta som hör ordet tänker nog på specialdesignade möbler eller kläder i begränsad upplaga.

Men bakom det allra mesta vi använder i vår vardag – från kläderna vi bär, tallrikarna vi äter på till husen vi bor i – finns en genomtänkt design.

– Vi vill sprida kunskap om design inom flera områden, allt från kläder och möbler till vardagsföremål och hus. Det finns aktiviteter, utställningar och föredrag för alla som vill komma bakom kulisserna i designvärlden, berättar Ann Isler, projektledare på Form/Design Center.

Spännande tema

Den internationella designfestivalen är den tredje i ordningen och vitt skilda designer från både Sverige och andra länder deltar. Varje år sätts ett tema, som mer eller mindre tydligt syns i designen. I år är temat dissonans. Ann Isler förklarar:
– Ett tema är ett sätt att kicka igång kreativiteten hos formgivarna och kanske också locka till nya samarbeten. I år är det dissonans som ungefär betyder obalans, och som på ett sätt speglar dagens turbulenta tider i världen. Det kan låta negativt, men ur obalans kan vi skapa något positivt, en riktning mot något bättre.

Navet under de fyra festivaldagarna är Lokstallarna i Kirseberg. Här blir det föredrag, workshopsfilmvisningar och ett 30-tal utställningar i varierande storlek.

Runtom i staden

Men design i alla dess former finns också att se på flera olika platser runtom i stan – från Hyllie till Arlöv.

– Håll utkik efter ballonger under festivaldagarna, de visar var det finns något spännande att se. Det kan vara en utomhusinstallation eller ett verk i ett skyltfönster till exempel. Ett perfekt sätt att upptäcka sin stad på ett nytt sätt, berättar Ann Isler.

Malmö stad medverkar på festivalen genom bland annat en utställning i Lokstallarna men även i samtal kring framtidens Malmö ur ett stadsutvecklingsperspektiv, kallat ”Malmö in the making”.

sv
sv