$left
$middle

Petra Cederholm, Yasemin Green Yakisan och Lisa Haglund arbetar som undersköterskor inom Malmö stad. De rekommenderar det varierande vårdyrket varmt. Foto: Urszula Striner

Varför ska man välja ett vårdyrke?

Lisa Haglund, Petra Cederholm och Yasemin Green Yakisan jobbar alla som undersköterskor inom hemtjänsten och på äldreboende i Malmö. De är även utsedda ambassadörer med uppdraget att uppmuntra fler att söka ett vårdyrke, särskilt nu när behovet av sommarvikarier är stort. Varför gillar de sitt jobb så mycket och varför är det roligt att få dem som kolleger?

Text: Magnus Erlandsson, Vårt Malmö

Vi träffas på äldreboendet Rönnbäret på Pildammsvägen 30 där Yasemin Green Yakisan arbetar. Lisa Haglund jobbar på Öresunds hemtjänstgrupp i Limhamn och Petra Cederholm på Rosenvångs hemtjänstgrupp. Ute är det regn och rusk, men inne i personalrummet doftar det kaffe och är trivsamt.

För den som inte har jobbat med ett vårdyrke förut, hur skulle ni beskriva det?

Lisa: För det första är det ett varierat arbete där man, i alla fall inom hemtjänsten, är både utomhus och inomhus. Det är ett fysiskt och rörligt jobb som passar mig som inte uppskattar att sitta på ett kontor.

Petra: Det är ett ganska självständigt arbete där man styr mycket själv. Sedan gillar jag att man möter så många olika och roliga personligheter, som alla kräver ett unikt bemötande. Det är både utmanande och utvecklande.

Yasemin: Jag vill ta död på myten att det är ett enformigt arbete, där det är samma uppgifter i 40 år, för det stämmer inte. Det är ett jobb med stor utvecklingspotential. Själv arbetar jag med hbtq-frågor och yoga och med att få ut kultur till våra äldre. Så det blir vad man själv gör det till.

Varför tycker ni att man ska söka ett sommarjobb inom vården?

Lisa: För att det är roligt och utvecklande. Och oavsett vad man vill göra senare i livet är det en viktig erfarenhet som man har nytta av resten av sitt liv.

Petra: Det är väldigt tillfredsställande att varje dag hjälpa människor. Och som i mitt fall se till att de kan bo kvar i sina hem. Många som jag besöker skiner upp när jag kommer och det ger mig massor med energi.

Yasemin: Jag har jobbat med detta i sex år och aldrig haft en dag då jag inte velat gå till jobbet. Och efter varje arbetsdag känner jag att jag har gjort mitt allra bästa för att någon annan ska må bra.

Varför valde ni själva att utbilda er till ett vårdyrke?

Lisa: Jag jobbade länge som vårdbiträde, men valde att vidareutbilda mig till undersköterska i det så kallade ”Äldreomsorgslyftet”, där jag kunde jobba och studera på halvtid och ändå få full lön. Som undersköterska fick jag en fast anställning men även en bättre lön.

Petra: Jag började också som vårdbiträde och utbildade mig till undersköterska år 2000. Men jag har jobbat inom vården sedan 1988 och tänker att det är ett bevis på att jag tycker om mitt arbete.

Yasemin: Jag har alltid känt att jag vill vara världens bästa undersköterska! Men jag tycker det är viktigt att säga, att vem som helst kan inte jobba inom vården. Du måste kunna erbjuda trygghet och få människor att känna tillit. Den förmågan besitter inte alla människor.

Snart är det semestertider och det finns många sommarjobb att söka inom vården. Varför ska man se fram emot att ha er som kollegor i sommar?

Lisa: Jag gillar att ta hand om människor och tycker att det är roligt med personer som kan se på verksamheten med nya fräscha ögon.

Petra: För att jag anser att det inte finns några dumma frågor. De kan ringa och fråga mig om vad som helst när som helst. Och ibland ringer jag vikarierna och frågar hur det går för dem.

Yasemin: Jag tycker att det är viktigt att man är glad på sitt jobb. Om jag är glad och visar att jag brinner för mitt arbete känns det välkomnande för den som är ny. Jag försöker vara en förebild.

sv
sv