$left
$middle

Nils Allan Jönsson och Maria Salomonsson njuter av det soliga vädret på Havsbris innergård. Foto: Mikaela Bengtsson Sandåker

Lugnet har lagt sig på Havsbris

I oktober förra året påbörjades flytten in på det nybyggda vård- och omsorgsboendet Havsbris i Tygelsjö, ett toppmodernt boende för personer med demenssjukdom.

I början på 2023 flyttade Nils Allan Jönsson, den dragspelande plåtslagaren från Löddeköpinge in på Havsbris. Bland personalen fanns undersköterskan Maria Salomonsson som bytte hemtjänsten mot en plats där hon kände att hon fick en chans att forma något nytt från grunden.

Maria och Nils Allan sitter tillsammans med sektionschef Rebecca Siljeborn ute på den stora innergården i den varma solen. Det är Havsbris första sommar, och blommorna i trädgården har börjat spira och gräsplätten i mitten är redan förvånansvärt grön. Det visar sig vara en naturtrogen plastmatta.

– Här vill vi att gräsmattan ska vara grön året om, säger Rebecca Siljeborn.
I sommar kommer vi ha fest i trädgården, och att grilla har vi redan börjat med. Snart kommer vi flytta ut gympan och sittyogan på dagar med fint väder.

– Det är gott med grillat. Då måste man ha lite ”sköljmedel” till också, skojar Nils Allan.

Nils Allan börjar berätta om andra fester som han minns. Sådana har det funnits gott om i hans liv som tidigare musikant. Med sitt dragspel åkte han runt och sjöng och spelade på många olika dansställen, men kanske allra mest på Ärtholmen i Malmö.

– Det var roligt men ibland jobbigt när besökare tagit sig en ”borre” för mycket. Vi spelade främst låtar från Svensktoppen. Då hade vi suttit och lyssnat på radion och skrivit av texterna.

Musikunderhållningen en favorit

Han spelar fortfarande på sitt dragspel ibland men åldern tar ut sin rätt, förklarar han. Dragspel är ett tungt instrument och han tycker det har blivit svårt att se tangenterna. Men ibland har dragspelet åkt fram även på Havsbris. ”Drömmen om Elin” är en kär favorit både hos Nils Allan och hos de andra på boendet. Han börjar fundera och letar i minnet efter melodin till en annan text som han ser klart och tydligt framför sig. Han börjar spontant att sjunga:

– ”Jag blev spådd igår kväll på en marknad utav Lolita…”

Det fanns inget som gick upp emot musiken, även om han jobbade hela livet som plåtslagare.

– Det var ett jobb, helt enkelt. Men man lärde sig mycket. Jag jobbade på ett företag som heter Bleck & Plåt, eller som jag brukade säga: Bleck & Plåt- och på-trut-slagare, skojar Nils Allan.

Nils Allan är uppvuxen i Löddeköpinge men har bott större delen av sitt liv på Limhamn. Från Limhamn flyttade han sedan in på Havsbris i Tygelsjö i början på året.

– Jag har inget att klaga på, jag har en bra utsikt från min lägenhet ut mot innergården. Jag är med på lite av varje som anordnas, men jag går alltid på musikunderhållningen. Om det är någon som spelar dragspel är det roligt att höra om de är duktiga på det. Det är sällan man får höra det längre. Man blir bekant med folk här på boendet, man snackar lite och lär känna varandra, både de som bor här och personalen. Jag känner mig trygg här på boendet. Här kan man gå och lägga sig lugn.

Äldre man spelar dragspel.

Trots att han numera har svårare att se tangenterna tar Nils Allan fram dragspelet ibland.

Tid att lära känna personligheter

Maria Salomonsson arbetar som undersköterska på Havsbris och uppskattar också mötena och samtalen mellan människor som uppkommer på boendet i vardagen.

– Här har man tid att sitta ner tillsammans. Man lär känna så många olika personligheter. Man kommer folk nära och får se personen bakom demenssjukdomen. En av de boende kom fram till mig häromdagen och ville ha en kram, det är sådant som gör mitt jobb kul.

Maria jobbade i hemtjänsten i många år innan hon sökte sig till Havsbris.

– Jag tyckte det lät spännande med ett tillfälle att bygga upp något nytt tillsammans. I början var det såklart snurrigt, men vi har landat nu. Vi har en bra gemenskap i gruppen, med många kloka idéer, och man är inte rädd för att fråga varandra om hjälp.

Sedan Maria började på Havsbris har hon fått tillfälle att gå flera utbildningar som har lärt henne mycket om demenssjukdomar. För tillfället genomför boendet även en Stjärnmärkt-utbildning* som de planerar vara färdiga med i år.

– Det är viktigt att de som bor här får göra så mycket som möjligt av sådant de klarar av själv. Vardagliga sysslor som att torka av bordet är en liten sak som gör mycket för att man ska känna sig delaktig och som hemma.

Stjärnmärktmodellen

Stjärnmärkt är en utbildningsmodell som tagits fram av Svenskt Demenscentrum, som intygar att medarbetarna fått grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat.

Mer om boendet

sv