$left
$middle

Sommar med sagor, odling och hundmys på Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket har laddat upp med en rad spännande sommaraktiviteter för alla åldrar. Från läsmys med läshund, sagostunder och cirkus till odling och naturpyssel, får besökare njuta av sommaren utomhus samtidigt som man utforskar nya intressen.

Mellan 20 juni och 10 augusti kommer Stadsbibliotekets sommarverksamhet att äga rum utomhus varje tisdag och torsdag mellan klockan 13.00 och 15.00. Alla aktiviteter kommer att hållas på piazzan utanför Stadsbibliotekets huvudentré, vilket ger deltagarna möjlighet att njuta av solen samtidigt som de tar del av de olika evenemangen.

– Stadsbiblioteket är redo att välkomna Malmöborna till en sommar full av roliga och lärorika aktiviteter. Ta med familjen och njut av solen samtidigt som ni utforskar nya äventyr och skapar fantastiska minnen på piazzan utanför Stadsbibliotekets huvudentré, säger Tove Niskakari, en av de ansvariga för sommaraktiviteterna.

Odling, naturpyssel och äventyrligt scoutliv

För de som är intresserade av naturen och odling erbjuds "Naturpyssel" där deltagarna kan utforska olika pysselprojekt med anknytning till natur och odling. Detta ger en möjlighet att lära sig mer om naturen samtidigt som man får vara kreativ och skapa egna konstverk. Dessutom kan besökarna låna och lämna fröer på Fröbiblioteket hela sommaren, och delta i det annorlunda språkcaféet ”Odla och snacka”.

För de äventyrliga erbjuder Scoutkåren Gripen en möjlighet att lära sig om scoutrörelsen och uppleva naturen genom praktiska övningar. Deltagarna får lära sig att sätta upp tält, packa en ryggsäck för en skogsutflykt och använda naturliga markeringar för att hitta rätt om de skulle gå vilse i skogen.

En av de spännande aktiviteterna är "Lär dig laga cykeln med Cykelköket", där föreningen Cykelköket kommer att visa deltagarna hur de kan laga sina egna cyklar. Att lära sig laga punkor och justera kedjan kan vara användbart för att kunna njuta av sommarens utflykter till stranden och andra vackra platser i Malmö.

Magisk cirkus, mysiga sagor och läshund

Tre clowner med resväskor i händerna.

Trio Smack besöker Stadsbiblioteket med en cirkusföreställning utomhus 11 juli i samband med Sommarscen.

För de som älskar underhållning och skratt kommer föreställningen med Trio Smack att vara en höjdpunkt. Denna cirkusföreställning erbjuder en magisk och rolig upplevelse med väskor som fastnar i luften, röda bollar som försvinner och återuppstår, hisnande jonglering och en ilsken enhjulingscyklist. Det är en trickbaserad show som kan uppskattas av alla, oavsett språk eller kultur.

En av sommarens mysigaste stunder inträffar 1 och 3 augusti, då piazzan får besök av en läshund. Då får man lära sig hur man hälsar på en hund som man inte känner och hur man ger den godis. Sedan får en person i taget egen tid med hunden för att läsa för den.

Sagostunder på två språk är en annan höjdpunkt i Stadsbibliotekets sommarprogram. Vid varje tillfälle kommer sagor att berättas på svenska och ett annat språk för barn i åldern 3–8 år. Ett brett utbud av språk kommer att representeras – inklusive finska, ukrainska, tyska, arabiska, persiska, romani, spanska, hindi, engelska och azerbajdzjanska. Det blir även andra läs- och mysaktiviteter på piazzan under sommaren.

Utöver dessa aktiviteter finns även möjligheter att lära sig laga trasiga prylar med Repair café, läsa dagstidningar utomhus och delta i gemensam stickning för att ge skulpturen Vildsvinet en varm halsduk till hösten.

Skulpturen Vildsvinet vid Malmö stadsbibliotek.

Inte ska du väl låta Vildsvinet frysa till hösten?

Festlig avslutning 10 augusti

Sommaraktiviteterna avslutas med ett firande där man kan delta i lekar och festligheter, beundra det gemensamma stickprojektet och skörda från odlingsbäddarna.

– Vi ser fram emot en fantastisk sommar fylld med lärande, kreativitet och gemenskap på Stadsbiblioteket. Vi vill erbjuda en plats där människor i alla åldrar kan njuta av de varma dagarna och samtidigt utveckla nya intressen och kunskaper", säger Tove Niskakari.

Den vackra utemiljön på piazzan kommer att förses med fina sittplatser som byggs av FRAM – en arbetslivsinriktad rehabilitering för Malmöbor med psykisk ohälsa. Dessutom målar deltagare i Daglig verksamhet konstverk på odlingslådorna samt slipar och målar picknickborden och sittmodulerna.

Program – sommaraktiviteter på Stadsbiblioteket

20 juni, 13–15: Skaparverkstad

22 juni, 13–13.30: Sagostund på finska och svenska

22 juni, 13–14.30: Uppstart odling med finbesök av Botildenborg

27 juni, 13–13.30: Sagostund på ukarinska och svenska

29 juni, 13–13.30: Sagostund på tyska och svenska

27 juni, 13–15: Lär dig laga cykeln med Cykelköket

29 juni, 13–15: Lär dig laga cykeln med Cykelköket

4 juli, 13–13.30: Sagostund på arabiska och svenska

4-juli, 13–15: Testa på med Scoutkåren Gripen

6 juli, 13–15: Naturpyssel

11 juli, 13–13.30: Sagostund på persiska och svenska

11 juli, 14–15: Cirkusföreställning med Trio Smack (Sommarscen)

13 juli, 13–15: Naturpyssel

18 juli, 13–13.30: Sagostund på romani och svenska

18 juli, 13–15: Laga dina prylar med Repair Café

20-juli, 13–13.30: Sagosund på spanska och svenska

20 juli, 13–15: Naturpyssel

25 juli, 13–13.30: Sagostund på hindi och svenska

25 juli, 13–15: Läsa och mysa

27 juli, 13–13.30: Sagostund på engelska och svenska

27 juli, 13–14.30: Matlagning och växtfärgning med Botildenborg

1 augusti, 13–15: Lässtund med läshund

3 augusti, 13–15: Lässtund med läshund

8 augusti, 13–15: Läsa och mysa

10 augusti, 13.10–13.40: Sagostund på svenska

10 augusti, 13–15: Avslutningsfirande

Aktiviteter som pågår under hela perioden

Gemensamhets-stickning

Sticka några maskor eller rader så ser vi hur långt vi kommer tillsammans! Kanske kan vi ge skulpturen Vildsvinet en varm och skön halsduk till hösten.

Fröbibliotek

Här kan låna fröer om du vill plantera och lämna frön som du har över. När hösten kommer och fröerna du sått har blommat och vissnat kan du ta frön från plantorna och lämna tillbaka till Fröbiblioteket.

Biblioteket Pinnen

Här kan du ta en pinne eller lämna en pinne som du är färdiglekt med.
Biblioteket Pinnen är till för alla barn, hundar och andra som tycker om pinnar.

Illustration med sjöjungfru som läser i ett träd.

Sommarboken pågår 15 juni–31 augusti.

Sommarboken

Som vanligt kan du som är 6 år och uppåt även delta i klassikern Sommarboken. Allt du behöver göra är att läsa tre böcker och berätta vad du tycker om dem, så får du en bok av biblioteket.

sv
sv