$left
$middle

Värmebölja och vattenbrist samtidigt - så kan du hjälpa dig själv och andra

Just nu sammanfaller höga temperaturer med vattenbrist i vår del av landet. Här har vi samlat råd och tips som du kan dela med dem i din närhet eller andra som behöver.

Sommaren 2023 beräknas bli ovanligt varm och torr, och det märker vi redan. Höga temperaturer under en längre period kan påverka människor negativt och för vissa vara direkt farligt.

Äldre personer, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn, gravida och personer som tar viss medicin är särskilt känsliga för värme.

-- Vi kan uppmuntra till omtanke om varandra på samma sätt som vi gjorde under pandemin, säger Jenny Bengtsson, beredskapssamordnare på stadskontoret.

Råd vid höga temperaturer

Var uppmärksam på inomhustemperaturen
Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Risken ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.

Drick mer vatten
Vänta inte på törstkänslan! Se till att du själv och de i din närhet får i sig vätska löpande. Vätskerik mat som frukt och grönsaker är bra. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

Ordna sval miljö
Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.

Ordna svalka
En sval dusch är mest effektivt men utmanande när det råder vattenbrist. Då kan en blöt handduk runt nacken eller ett svalt fotbad vara ett alternativ. Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder.

Ta det lugnt
Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Förvara och dosera läkemedel rätt
Om du hanterar läkemedel som är temperaturkänsligt finns information om förvaring på förpackningen eller i bipacksedeln. För vissa läkemedel kan dosen behöva justeras, till exempel för sådana som är vätskedrivande.

Var uppmärksam på varningssignaler
Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist.

Spara vatten i värmen

Samtidigt med värmen är det pressat läge för dricksvattnet i Malmö och hela Skåne. VA Syd har gått ut med en uppmaning att minska på vattenanvändningen. Tillsammans kan vi i Malmö hjälpas åt att så att vattnet räcker till det som är viktigast i samhället.

sv
sv