$left
$middle

Läsambassadören Masa Eskandarani blev själv sugen på att läsa mer under sommarlovet. Foto: Urszula Striner

Sommarjobb i böckernas värld

”Jag har varit kär länge. I Emma. Som går i min klass. Hon är söt. Och trevlig förstås!” Det är de första raderna i Mårten Melins bok ”Så sjukt kär” och en av många böcker som just den här sommardagen ligger på gräset i Rörsjöparken och väntar på att någon ska låta sig dras in i bokens förtrollade värld.

Text: Camilla Westemar, Vårt Malmö

Temperaturen har krupit över 25 grader och de flesta barnen svalkar sig i plaskdammen intill när tio Malmöungdomar, fullastade med böcker från biblioteket, slår sig ner i skuggan under träden. Under fyra veckor är böckernas värld deras genom sommarjobbet som läsambassadör inom projektet ”Ung i sommar”.

Dagen har börjat på stadsbiblioteket där sommarjobbarna tillsammans med bibliotekets personal valt ut böcker att ta med ut på stan.

Finns något för alla

Och det borde finnas något för alla barn bland titlar som ”TikTok – lär känna de hetaste stjärnorna”, ”Spöket i dimman” och ”Lill-Zlatan och morbror raring”. Boken om Måns som är kär i Emma finns dessutom på flera språk.

16-åriga Laura Franjic´ har sitt första sommarjobb med ”Ung i sommar” och visste inte så mycket om vad det innebar att vara läsambassadör från början. Men efter en veckas utbildning och snart en första arbetsvecka, har hon blivit varm i kläderna. Hon läser högt för en fyraårig pojke som nyfiket kommit fram och undrat vad som pågår. Han valde en bilderbok om Star Wars och bredvid sitter storebror och bläddrar i en bok om Minecraft.

– Det är roligt och intressant att träffa alla barn och få dem att känna sig bekväma med att vi sitter och läser tillsammans. Jag försöker inspirera dem att läsa genom att visa hur många olika böcker vi har med oss. Det finns verkligen något för alla, säger Laura Franjic´ som själv läser en hel del och inte minst älskar att skriva.

– Jag läser helst romaner och noveller, gärna på engelska. Böcker får mig att slappna av och inte tänka så mycket på vad som händer just nu. Det är en egen värld, säger hon och tipsar om en favorit för ungdomar:

– Det är ”Five feet apart” som också har blivit film. Den är sorglig och handlar om ungdomar i min ålder.

– Det här är ett jättekul sommarjobb, jag får verkligen testa något nytt. Och så fick vi alla vars tre böcker av Lindängenbiblioteket så jag blir själv sugen på att läsa mer under sommarlovet.

Knep för att nå fram

Det säger 18-åriga Masa Eskandarani som engagerat berättar om ”Sommarboken” för några fritidsbarn från Kirsebergskolan.

Ibland kan det vara svårt att konkurrera med fotboll, lek och vattenplask men Masa Eskandarani och hennes läsambassadörskollegor har redan hittat några knep att ta till:

– Vi kanske börjar med att spela lite fotboll eller kubb en stund. Då frågar jag vad de har för intressen och om de gillar att läsa. Och så börjar vi prata om böcker i stället och kanske sätter oss och läser tillsammans.

Så vinkar fritidsbarnen från Kirseberg hejdå. Kanske går några av dem till biblioteket och lånar böcker när de kommer hem, tack vare läsambassadörerna.

sv
sv