$left
$middle

Sedan tidigare finns det vänskapsbänkar i bland annat Zimbabwe, Kanada och Helsingborg. Sommaren 2022 tyckte Malmöbon Bosse Persson, på bilden, att det var dags även för Malmö att skaffa vänskapsbänkar och skickade därför in ett Malmöinitiativ till stadens politiker. De godkände förslaget och nu står de gulmålade vänskapsbänkarna snart på Malmös gator. Foto: Roger Nellsjö

Gula vänskapsbänkar ska få oss att prata mer om psykisk ohälsa

Den här veckan dyker tolv gulmålade bänkar upp på olika håll i Malmö – det är vänskapsbänkar som ska få oss att prata mer om psykisk ohälsa och självmord.

På varje vänskapsbänk finns en liten plakett med texten ”Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Att prata kan rädda liv. Våga fråga. Våga berätta.” Där finns också en länk och QR-kod till sidan malmo.se/vänskapsbänkarna, där Malmöbor delar med sig av egna erfarenheter av psykisk ohälsa och vad som fick dem att må bättre.

En av dem är Marie Grundström. Hon berättar tillsammans med sin dotter Moa om hur det var när Moa slutade gå i skolan och till slut inte ville leva längre:

– Det är min övertygelse att om vi vågar öppna upp och prata om vårt mående med varandra kan vi förebygga psykisk ohälsa. Vi bidrar till en tillåtande och accepterande omgivning där vi bryter tabun, okunskap och stigman. Jag och Moa hade blivit så glada om någon utifrån att ha tagit del av vår historia kanske vågar söka hjälp, känner sig mindre ensam i sin situation eller till och med ser ett hopp i det som känns hopplöst.

Två kvinnor sitter på en bänk och håller om varandra, båda ler mot kameran

Moa och Marie är två av personerna som delar med sig av sin historia på malmo.se/vänskapsbänkarna. De är också med och inviger bänkarna den 10 september, på internationella dagen för suicidprevention. Foto: Roger Nellsjö.

Vänskapsbänkarna invigs den 10 september

Den 10 september, på internationella dagen för suicidprevention, invigs vänskapsbänkarna. På plats finns Malmöbor med erfarenhet av psykisk ohälsa, Roko Kursar (ordförande funktionsstödsnämnden), Charlotte Widén Odder (direktör funktionsstödsförvaltningen) och Tobias Nilsson (direktör fastighets- och gatukontoret).

Tid och plats: Söndag den 10 september kl. 13 på Sankt Johannesplan, Triangeln.

”Leve livet” om suicidprevention den 11 september

Den 11 september håller Malmö stads suicidpreventionsnätverk livesändningen "Leve livet" om suicidprevention. Alla intresserade är välkomna, ingen anmälan behövs.

Tid och plats: Måndag den 11 september kl. 13–16.30 på Teams.

Kontakt

Om du vill veta mer om vänskapsbänkarna eller Malmö stads arbete med suicidprevention kan du kontakta Susanna Agerius, samordnare för suicidprevention: susanna.agerius@malmo.se.

sv
sv