$left
$middle

Sultan Arafin visar Igor sitt fynd, ett par fina skinnskor som passar perfekt och som bara behöver lite omsorg och läderfett: ”Jättefina, de ska jag ha när jag cyklar”, säger Sultan Arafin och berättar att han också hittat en ny växel till sin cykel. Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

Succéturnén fortsätter för Pop-up Returen

Se upp, här kommer någon bärandes på en soffa. Och ett par fina festskor ska förhoppningsvis snart få sitta på nya fötter. Det är VA Syds populära Pop-up Returen som gör ett stopp på Sevedsplan. Här är det återvinning och återbruk som gäller.

Text: Camilla Westemar, Vårt Malmö

Per och Gaëlle Nourry kommer med både säckkärra och skottkärra fyllda med saker. De har besökt den mobila återvinningscentralen tidigare och uppskattar initiativet.

– Superpraktiskt att man inte behöver köra i väg med sakerna själv. Dessutom kan mycket komma till nytta igen i stället för att kastas, säger Gaëlle Nourry och sätter ett par skor vid återbruksvagnen där allt från kläder till köksutrustning byter ägare.

– Har man gott om plats hemma är det lätt att man sparar alldeles för mycket, konstaterar Per Nourry innan han återvänder hemåt med kärran för att hämta mer.

Förenkla återvinningen

Returen är att förenkla för Malmöbor utan bil att både återvinna och återbruka. Trasiga saker, gamla batterier och tomma färgburkar tas om hand för återvinning, medan fullt fungerande teknikprylar och ibland nya kläder får fortsatt liv hos nya ägare.

I vagnen för återbruk finns det mesta och det kostar inget att ta med sig något hem. Kanske några vävda kökshanddukar i utbyte mot en bok som annars skulle ha stått och samlat damm i bokhyllan?

Nada Kovacevic visar upp sitt fynd i påsen:
– Jättefina sängkläder som inte ens verkar använda, säger hon nöjd och visar det blå- och vitrutiga påslakanet.

Saker byter ägare

Björn Eriksson från Drevet, som bland annat arbetar med kunskapsspridning inom återbruk, bygg och möbelrestaurering, cykelmekanik och småskalig produktion, bemannar Pop-up Returen med sina kollegor och han har sett det mesta byta ägare.

– Satsningen har verkligen varit uppskattad. Vi får in många fina saker som kan fortsätta komma till nytta. Det är mycket kläder, leksaker och böcker, men också fina elektronikprylar och cyklar, säger Björn Eriksson och berättar om en man som tog en sista cykeltur på sin 61 år gamla cykel till Pop-up Returen och som nu kan glädja någon annan.

Pop-up Returen fortsätter sin turné i höst, se faktaruta om platser och tider.

sv
sv