$left
$middle

Amara Por Dios har haft hjälp av tre assistenter för att skapa Europas största soloutställning – 2000 kvadratmeter – med gatukonst. Foto: Miriam Preis, Vårt Malmö

Konsthösten rivstartar med Europas största solograffitiutställning

Hela sommaren har Amara Por Dios pendlat mellan Stockholm och Malmö för att måla inne i Hangaren, den urbana konsthallen vid Enskifteshagen i Sofielund. Nu är hennes och Europas största soloutställning med gatukonst färdig. Den 21 september är det vernissage i samband med Gallerihelgen.

Text: Tony Ernst, Vårt Malmö

– Jag har arbetat som konstnär sedan 2011. Jag har alltid ritat och målat. Min farmor var konstnär och jag var ofta i hennes ateljé. Det var så intresset började. Sedan upptäckte jag graffitin när jag var tolv. På den vägen är det, säger Amara Por Dios som valde inriktning bild och form i gymnasiet. Då fördjupades intresset.

– Jag hittade min egen stil och det var befriande, följde min egen röst och mitt eget formspråk.

2013 åkte Amara Por Dios till London. Planen var att hon skulle stanna någon månad för hennes första internationella soloutställning, men det slutade med fem år i den engelska huvudstaden.

– Där fanns en fin möjlighet att utvecklas som konstnär. Jag lärde mig allt om hur man målar med spray: alla dess speciella egenskaper. Det passar fint till muralmålningar. Det var i London jag etablerade mig som street art-konstnär.

Bra representant för gatukonsten

Pärra von Andreasson är själv konstnär, hans konst har sitt ursprung inom hiphopen och graffitin. För Hangaren och CFUK (Centrum för urban konst) fungerar han som konstnärlig verksamhetsledare. När han efter förra årets utställning började fundera på hur det här årets skulle se ut, var det redan då Amara Por Dios han hade i tankarna.

– Vi ville ha en soloutställning. Men vem fixar det? För oss var det självklart: Amara! Hon har energin och kunnandet. Hon är ambitiös och har sin berättelse. Och så står hon sig på europeisk nivå. Amara är en bra representant för graffitin och gatukonsten.

När Amara Por Dios fick frågan av Pärra von Andreasson så var hon först lite chockad:

– Det kommer aldrig att gå, tänkte jag. Men direkt efter: det kommer visst att gå bra. Det är bra att utmana sig själv. Och det här blir min största målning någonsin. Jag har hämtat inspiration från min vistelse på landet med barnen. Vi undersökte naturen och insekter med lupp och förstoringsglas. Man kan se något annat när man zoomar in.

Två tusen kvadratmeter

– Lite på samma sätt har jag gått in och undersökt min egen konst med lupp. Jag har utnyttjat storleken och blåst upp mina motiv på ett livfullt, organiskt och lekfullt sätt med färger, former och fraktaler, fortsätter konstnären.

Hur går man då tillväga när man ska måla drygt två tusen kvadratmeter? Amara Por Dios förklarar:

– Jag började med en skiss. Men sedan har jag har fått ändra, dra ifrån och lägga till. Jag har fått improvisera och anpassa målningen efter hangarens alla vrår och kanter. Jag har använt mig av en effektiv skissteknik för att få rätt perspektiv direkt på väggen.

Hon har haft tre assistenter som har hjälpt till under arbetets gång, vilket har underlättat enormt för att fylla i en sådan stor yta.

– Man ska få uppleva rymden härinne. Jag vill förmedla en positiv, upplyftande och fantasifull vistelse för besökarna.

Förutom Amara Por Dios utställning i Hangaren bjuder CFUK också på annat under Gallerihelgen.

– Vi har fått en stor yta på Skeppskajen och kommer att finnas där parallellt. Det kommer att bli två vernissager: klockan 14 på Skeppskajen och klockan 18 här på Hangaren, berättar Pärra von Andreasson.

sv
sv