$left
$middle

”Vi kommer att hålla en seans i form av en audiovisuell föreställning högst upp i Turning Torso. Om man är så här högt uppe ska man åkalla gudarna”, säger Ylva Skarsgård, festivalproducent på Nordisk Panorama Film Festival. Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

Malmöhöst är lika med filmhöst

Två stora aktörer från Malmös filmvärld håller i var sitt jubileumsfirande i höst. Nordisk Panorama Film Festival firar tio år och har evenemang både i och utanför salongerna. Biografen Panora firar Folkets Bios 50-årsjubileum med bland annat jubileumshelger för både barn och vuxna.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Nordisk Panorama Film Festival visar varje år de bästa nordiska kort- och dokumentärfilmerna från det senaste året. På biograferna Spegeln och Panora kan publiken ta pulsen på den nordiska filmscenen, se verk av erkända filmskapare, upptäcka nya talanger och möta regissörerna för efterföljande samtal.

Film på Gallerihelgen

Festivalen arrangerar också upplevelser utanför biosalongen. Besökaren kan till exempel delta i en performance högst upp i Turning Torso, gå på en musikvideokväll på Brogatan och se komedi-kortfilmer på Far i Hatten. Dessutom blir det filmvisning hos flera utställare under Malmö Gallerihelg som pågår samma helg.

Torun Spånberg Slettan och Louise Nassiri på Panora arbetar för fullt med att lägga programmet för Folkets Bios 50-årsfirande i höst. Foto Peter Kroon, Vårt Malmö

Torun Spånberg Slettan och Louise Nassiri på Panora arbetar för fullt med att lägga programmet för Folkets Bios 50-årsfirande i höst. Foto Peter Kroon, Vårt Malmö

Inspirerar till berättelser

Festivalproducent Ylva Skarsgård tycker att Malmö är en rik filmstad med många talangfulla filmare och produktionsbolag. Hon hoppas att Malmöborna själva känner sig stolta över stadens självklara plats på den internationella filmkartan.

– Jag vill att alla i Malmö ska veta att det är deras festival. Jag hoppas att festivalen om tio år har inspirerat många Malmöbor att berätta sina egna historier genom film, säger Ylva Skarsgård.

Filmpärlor ur arkivet

Föreningen Folkets Bio fyller 50 år i år. Det firar biografen Panora, som drivs av lokalföreningen Folkets Bio Malmö, bland annat genom att visa filmpärlor ur arkivet under hösten. I oktober arrangerar de en jubileumshelg då till exempel Ari Kaurismäkis nya film ”Höstlöv som faller” har premiär.

– Det fina med vår jubileumshelg är att det händer samtidigt på alla Folkets bio-biografer i hela landet. Vi visar att vi tillhör en större förening och en folkrörelse, säger Louise Nassiri som arbetar med marknadsföring på Panora.

Helgen efter jubileumshelgen, blir det barnens filmhelg med filmvisningar och andra aktiviteter.

– Grunden i Folkets Bio handlar om att tillgängliggöra filmkonst för alla. Att göra det för barn och unga är en viktig del av verksamheten, säger Torun Spånberg Slettan som är projektassistent för barnfilmsverksamheten Juniora.

sv
sv