$left
$middle

Foto: Trafikverket/NCC-OHLA

Stopp i tågtrafiken mellan Malmö och Lund 22 september till 1 oktober

Från 22 september till och med 1 oktober stängs sträckan Malmö-Lund av för all tågtrafik. Detta eftersom Trafikverket ska koppla in de nya spåren och färdigställa bygget av fyrspåret.

Så påverkas tågtrafiken mellan
Malmö och Lund

Tåg norrifrån stannar och vänder vid Lund C, och tåg från söder stannar vid Malmö C. Vissa fjärrtåg och godståg kör via Lommabanan. Vissa tåg ställs in helt.
Lommabanan är öppen men persontrafiken Malmö C - Kävlinge - Åstorp berörs eftersom en del godstrafik och fjärrtåg flyttas dit från Södra stambanan. Det innebar att Pågatågen endast kör på Lommabanan och Söderåsbanan under rusningstid, morgon och eftermiddag.

Extra långt tågstopp för Åkarp och Hjärup
När tågtrafiken släpps på igen efter stoppet kör tågen på två spår i sex dagar. Orsaken är banarbete vid de västra spåren. Det innebär att inga tåg kan stanna i Åkarp och Hjärup förrän 8 oktober. Tågen går alltså mellan Malmö och Lund men inga persontåg stannar i Åkarp och Hjärup.

Ersättningsbussar under tågstoppet

Skånetrafiken ansvarar för ersättningstrafiken under tågstoppet och kommer sätta in ett stort antal bussar. Direktbussar kör mellan Malmö C och Lund C. Ersättningsbussarnas hållplats vid Malmö C: Påstigande på Utställningsgatan, och avstigande på Jörgen Kocksgatan. Hitta din resa i Skånetrafikens app.

Tänk på att

 • Var uppdaterad
  Reseinformation finns i Skånetrafikens app och på deras på hemsida, eller i de andra tågbolagens kanaler.
 • Åk med ersättningsbuss
  Skånetrafiken trafikerar de olika sträckorna med ersättningsbussar, men räkna med längre restid. Direktbussar kör mellan Malmö C och Lund C och en busslinje kör in till Arlöv (Burlöv), Åkarp och Hjärup.
  Tågbussar kör också på sträckan Malmö-Åstorp, dagtid och kvällar, för att ersätta inställda Pågatåg på Lommabanan. Vissa Pågatåg på Skånebanan (Hässleholm-Helsingborg) berörs också av tågstoppet.
 • Undvik rusningstrafiken
  Om det är möjligt – res på tider då det normalt är färre som pendlar för att minska belastningen på ersättningstrafiken.
 • Ta cykeln
  I Skåne är det nära till det mesta och cykelvägnätet är väl utbyggt mellan Malmö och Lund. Tänk på att du inte kan ta med cykel på ersättningsbussarna.
 • Samåk i bil
  Eftersom det blir mer trafik på vägarna under tågstoppet kan samåkning i bil vara bra för att minska risken för köer på de mest trafikerade vägarna.

När avstängningen är klar så är fyrspåret också klart. Det betyder att en flaskhals är bortbyggd och Skåne får en mer pålitlig och bättre järnvägstrafik. Antalet förseningar ska minska och nya resemöjligheter skapas. I december invigs trafiken på de nya spåren. 

Aktuell information:

Du hittar aktuell information på trafikverkets hemsida

sv
sv