$left
$middle

Stort intresse för konferens om islamofobi

I torsdags samlades drygt 200 personer för att delta i konferensen Islamofobi – samtiden och framtiden. Under dagen fick deltagarna ta del av föredrag och samtal på temat.

Tordagen den 21 september, på European Action Day against Islamophobia, arrangerade kulturförvaltningen i Malmö stad konferensen Islamofobi – samtiden och framtiden. Konferensen är en del av stadens arbete för att förebygga rasism, där kulturförvaltningen fått ett särskilt uppdrag att arbeta för att motverka islamofobi. Lite drygt 200 personer deltog på konferensen på S:t Gertruds i Malmö och bland deltagarna fanns tjänstepersoner, förtroendevalda samt representanter från organisationer och myndigheter.

– Konferensen är en viktig del av vårt arbete för att förebygga islamofobi. Målet är att deltagarna ska få fördjupad kunskap om islamofobi för att bättre kunna motverka den. Det har funnits ett stort intresse för konferensen, i år hade vi 200 platser och ändå blev konferensen snabbt fullbokad vilket vi såklart är väldigt glada för, säger Ivana Baukart, chef för sektionen Kultur- och samhällsutveckling på kulturförvaltningen.

Samtal på scen inför stor publik.

Intressanta föreläsningar och panelsamtal

Dagen började med ett invigningstal av kommunalråden Janne Grönholm (MP) och Amani Loubani (S). Under konferensen fick deltagarna ta del av föredrag och samtal på temat islamofobi. Lisa Wallin från Brottsförebyggande rådet presenterade rapporten Islamofobiska hatbrott som beskriver de hatbrott muslimer i Sverige utsätts för och vilka konsekvenser dessa handlingar kan leda till för de utsatta. Juristen Abdi Hassan från Civil Rights Defenders berättade om hur svensk rätt har hanterat frågor som rör islamofobi med analyser av svenska rättsfall.

Samtal mellan flera konferensdeltagare under en paus.

Mingel och musik

Dagen avslutades med mingel på konferenscentrets innergård där sångaren Bakri Hemmami bjöd på vacker musik.

sv
sv