$left
$middle

Förbjuden kulturvecka − programmet är släppt!

Vi öppnar porten till det förbjudna. Och du är inbjuden. Välkommen till en vecka med förbjuden kultur och konstnärlig frihet.

Upplev förbjuden kultur

Den 20-26 november öppnar vi porten till det förbjudna och runt om i Malmö kan alla som bor och vistas ta del av konst och kultur som någon gång, någonstans av någon anledning har förbjudits, bannlysts eller censurerats.

Belyser konstnärlig (o)frihet

Med en förbjuden kulturvecka vill kulturförvaltningen i Malmö stad öka medvetenheten om den konstnärliga frihetens begränsningar i världen, i Sverige men också i vår egen vardag. För konstnärlig frihet är inte och har aldrig varit en självklarhet.

- Vi ser att det saknas liknande satsningar. Vi vill underlätta för Malmöbor att ta del av hotad konst och kultur och skapa en arena för diskussioner och samtal som en motvikt till ofta polariserade debatter, säger Tarek Borg, tillförordnad kulturdirektör.

Invigning på Malmö Live

Förbjuden kulturvecka startar med en publik invigning på Malmö Live och under hela veckan välkomnas Malmöbor att ta del av och engagera sig i programmet. Alla programpunkter som Malmö stads verksamheter arrangerar är kostnadsfria och publika. Skolor erbjuds ett brett program genom den kulturella allemansrätten.

Årligen återkommande

Förbjuden kulturvecka 2023 är ett pilotår. Satsningen ska bli årligt återkommande och planeras att växa med fler aktörer och programpunkter. Initiativtagare är kulturförvaltningen i Malmö stad och veckan genomförs i år tillsammans med Skånes Dansteater, Moderna Museet, Biograf Panora, Biograf Spegeln, Inkonst, Reportrar utan gränser och Malmö universitet.

sv
sv