$left
$middle

Malmö miljöbästa storstad 2023

Malmö är fortsatt i toppskiktet i rankningen av Sveriges miljöbästa kommuner. Efter att ha vunnit utmärkelsen två år i rad passerades Malmö i år av Lund och hamnade på andra plats. Men i klassen miljöbästa storstadskommun blev det vinst!

– Ju fler städer i Sverige som är bra på miljöarbete desto bättre, då blir vi alla vinnare. Att Malmö har utsetts till bästa storstad och landade som tvåa i den totala rankningen är vi såklart jätteglada för, säger Malmö stads miljödirektör Rebecka Persson.

– Städerna är viktiga som lok i klimat- och miljöarbetet och i Malmö finns mycket mod och engagemang för frågorna. Det märker vi i vår egen organisation, men också bland Malmöbor, i föreningar och näringsliv.

Förvaltningar och bolag bidrar i sina verksamheter och några exempel är satsningen på solceller på en stor del av stadens fastigheter, arbetet med kustskydd och det strategiska arbetet med upphandling för att öka återbruket av möbler och skyltar i organisationen.

Vi arbetar tillsammans med andra

Helt avgörande för att vi ska nå klimat- och miljömålen är att arbeta tillsammans med andra för att kunna involvera hela staden och ta tillvara hela samhällets kapacitet på ett bättre sätt. Ett verktyg som används för att öka och fördjupa samarbetet med näringslivet är klimatkontrakten. Nyligen undertecknade 200 byggaktörer i nätverket LFM30 ett kontrakt med Malmö stad. Bolagen åtar sig vara klimatneutrala till 2030, därefter klimatpositiva – alltså att bidra till nettominskning av utsläppen.

– Det bubblar verkligen av aktivitet i Malmö, vi märker engagemanget och för många företag i Malmö är detta en självklarhet, man vill vara med och påverka utvecklingen, säger Rebecka Persson.

En inkluderande och rättvis omställning

I Malmö är skillnaderna i hälsa och välfärd stora inom staden. Därför är Malmös ansats att insatser och förbättringar i miljön och klimatet också ska ge positiva effekter på andra områden, som fler arbetstillfällen, bättre livsmiljö för barn och unga och ökad trygghet. Till exempel har satsningar på hållbar mobilitet, grönska och energieffektiva bostäder till rimliga kostnader tydliga sociala effekter.

– Malmö har ett starkt föreningsliv, vilket är en styrka och framgång för staden. Här finns många ideella krafter som vi försöker ta tillvara. Genom föreningarna ser vi att det finns en stor potential att involvera Malmöborna för att skapa en rättvis omställning, säger Rebecka Persson.

Fakta om rankningen

Tidningen Aktuell Hållbarhet har utsett Sveriges miljöbästa kommun sedan 2009. Malmö har hamnat på första plats totalt fem gånger: 2010, 2013, 2014, 2021 och 2022. 2023 rankas Malmö tvåa, men vinner kategorin Storstäder och storstadsnära kommuner.

Bedömningen av miljöbästa kommun består av enkäter, faktiska resultat samt kommunernas utsläppsnivåer och förändringstakt av utsläpp av växthusgaser och koldioxid.

sv