$left
$middle

Så har det gått för Malmö stad hittills i år

Uppföljningen av samtliga nämnders och bolags verksamheter och ekonomiska läge för perioden januari till augusti är sammanställd och presenteras i Delårsrapport 2023. Det prognostiserade resultatet för Malmö stad 2023 uppgår till 301 miljoner kronor.

Kommunfullmäktige har vid senaste sammanträdet den 1–2 november godkänt delårsrapporten för 2023.

Prognostiserat resultat för 2023

Det prognostiserade resultatet för Malmö stad 2023 uppgår till totalt 301 miljoner kronor. Justerat för realisationsvinster* på 51 miljoner kronor är det prognostiserade resultatet 250 miljoner kronor. Prognosen innebär att kommunen uppfyller kravet på en ekonomi i balans.

I huvudsak består det prognostiserade överskottet av högre skatteintäkter, realisationsvinster samt ett sammantaget överskott i nämndernas verksamhet. De högre skatteintäkterna beror på ökat invånarantal, fler arbetade timmar samt högre nivå på generella statsbidrag.

Prognos för årets resultat har förbättrats

Prognosen för årets resultat har förbättrats sedan den uppföljningsrapport som gjordes i april. Då visade prognosen på ett resultat för helåret på -12 miljoner kronor efter realisationsvinster, så stadens ekonomiska situation har förbättrats avsevärt sedan dess.

Det prognosticerade överskottet innebär att staden i dagsläget inte har ett behov av att använda medel ur resultatutjämningsreserven**, vilket var planen i budgeten för 2023.

Osäkert omvärldsläge påverkar kommunens verksamheter

Det osäkra omvärldsläget och inflationen påverkar Malmö stads verksamheter på flera sätt, bland annat genom ökade kostnader för varor och tjänster. Till exempel har kostnaden för livsmedel som köps in till skolor och äldreomsorg ökat. Även stadens pensionskostnader har ökat under året till följd av nytt pensionsavtal och hög inflation.

Det säkerhetspolitiska läget är fortsatt osäkert. Rysslands invasion av Ukraina, som inleddes under 2022, och den höjda terrorhotsnivån i Sverige har bland annat inneburit ett ökat fokus på insatser gällande säkerhetsskydd, informationssäkerhet och dataskydd.

* Realisationsvinster:

Realisationsvinster uppstår när staden säljer mark för exploatering eller när exempelvis bostadsrättsföreningar som hyr mark av staden, så kallad tomträtt, väljer att friköpa marken. Realisationsvinsten är mellanskillnaden mellan anskaffningsvärdet (bokfört värde) och försäljningsvärdet. Realisationsvinster budgeteras inte och utgör därmed alltid ett överskott.


** Resultatutjämningsreserv:

Kommuner och regioner har, enligt kommunallagen 11 kap. 14 §, möjlighet att under vissa angivna förutsättningar reservera medel i en resultatutjämningsreserv (RUR) för att kunna täcka underskott vid ett senare tillfälle. Syftet är att kunna bygga upp en reserv under goda tider för att senare, under vissa omständigheter, kunna utnyttja denna när skatteunderlagsutvecklingen är svag. Skatteunderlaget är de samlade inkomster som staden kan ta ut kommunalskatt på. Reserven är avsedd att utjämna normala svängningar i skatteunderlaget över konjunkturcykeln för att skapa större stabilitet för verksamheterna.

sv