$left
$middle

Semar Akar är på jakt efter rullskridskor till sin dotter. Men projektledare Susanne Helgesson Falck uppmuntrar henne att låna ett par till sig själv också. Foto: Urszula Striner

Större lokaler för fritidsbanken

50 kvadratmeter har blivit 500. Nu kan du gratis låna sport- och fritidsprylar i Fritidsbankens nya lokaler på köpcentret Mobilia.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Det vankas vinter och i Malmö finns det alltid många roliga vinteraktiviteter att prova på. Men det kan vara dyrt att få tag i den utrustning som krävs.

På Fritidsbanken, ett slags bibliotek för fritids- och sportutrustning, finns det gott om saker att låna för den som vill prova på nya saker. Här kan du gratis låna skridskor, skidor, rullskridskor, fotbollsskor och mycket mer. Allt går att låna i upp till två veckor.

Ingenting kostar

Projektledare Susanne Helgesson Falck tror att de nya lokalerna kommer att göra fler Malmöbor uppmärksamma på att Fritidsbanken finns.

– Mobilia är ett köpcenter vars besökare främst kommer från Malmö så det är en stor fördel för oss. Vi har velat att det ska se ut som en riktig butik här inne, så att man kan bli inspirerad att prova något nytt när man kommer hit, säger hon.

Pingisrack, baseboll, skidor, skridskor, fotbollar och skor,pulkor och rullskridskor – listan på saker att låna är lång. Foto: Urszula Striner, Vårt Malmö

Pingisrack, baseboll, skidor, skridskor, fotbollar och skor,pulkor och rullskridskor – listan på saker att låna är lång. Foto: Urszula Striner, Vårt Malmö

Testa nya saker

Någon som blir inspirerad under sitt besök är Semar Akar. Hon är egentligen här för att kolla in rullskridskor åt sin dotter, men snart har Susanne Helgesson Falck uppmuntrat henne att prova ut ett par till sig själv också.

– Det är väldigt bra att kunna komma hit och låna innan jag bestämmer om jag ska köpa något, säger Semar Akar.

Förutom att låna ut saker ser Fritidsbanken också till att saker blir lagade, för att sedan kunna lånas ut på nytt. Intill butiken finns en verkstad där skridskor slipas och bandyklubbor lagas.

Charlie Norberg är butiksansvarig och sköter den dagliga driften. Till sin hjälp har han fyra personer som arbetstränar.

– Det är spännande att få andras blickar på verksamheten samtidigt som att de får erfarenheten. Det blir dubbelt positivt, säger han.

Vuxit ur din utrustning?

Även om det finns mycket att låna hoppas Fritidsbanken att de ska få in ännu mer nu när de har fått större lokaler. Konceptet bygger på att Malmöborna inte bara lånar utrustning, utan att de också skänker sport- och fritidsutrustning som de inte längre behöver. Vissa saker har Fritidsbanken ett extra stort behov av, särskilt i vintertid:

– Vi har ju hur mycket skridskor som helst, men i vinter tar de ändå slut. Och om det börjar snöa en dag så tar pulkorna slut direkt, säger Susanne Helgesson Falck.

sv
sv