$left
$middle

Sirous Namazi, Arrival, 2023. Foto: Jean Babtiste Béranger

Konstnären Sirous Namazi får ett av Sveriges största konststipendier

Nu är det klart att det blir konstnären Sirous Namazi som får Barbro och Holger Bäckströms stipendium. Stipendiet på 400 000 kronor är ett av Sveriges största konststipendier.

– Förutom äran att vara en av alla dessa fantastiska konstnärer som fått stipendiet före mig så kommer stipendiet medföra att jag kan färdigställa ett större animationsprojekt som jag arbetat med en längre tid, säger Sirous Namazi.

Sirous Namazi är född 1970 i Kerman, Iran och verksam i Stockholm. Han är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och fick tidigt internationell uppmärksamhet för sina rigorösa verk som subtilt och ofta outtalat förmedlar personliga berättelser och samhällskritik. Han arbetar främst med skulptur och hämtar ofta inspiration från minimalismens enkelhet samtidigt som han använder tradition som en kanal för att utforska ämnen som stadsmiljöer, konsumism och utanförskap.

Namazi representerade Sverige tillsammans med Jacob Dahlgren vid Venedigbiennalen i Nordiska paviljongen 2007. Just nu ställer han ut på Magasin III Museet för samtidskonst i Stockholm och har tidigare medverkat i ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt. Han har belönats med Ljungrenska konstnärspriset, Carnegie Art Award, Per Granneviks stipendium och Stockholm stads hederspris. Namazi är representerad i många offentliga samlingar i Sverige och internationellt.

En presentation av Sirous Namazis konstnärskap kommer visas på Malmö Konstmuseum våren 2024.

Barbro och Holger Bäckströms stipendium

Malmö Konstmuseum delar årligen ut Barbro & Holger Bäckströms stipendium till lovande eller etablerade svenska konstnärer. Stipendiet instiftades av konstnärerna Barbro och Holger Bäckström. Stipendiet som idag är ett av Sveriges största, delas ut till svenska konstnärer verksamma inom framför allt skulptur- eller målerifältet. Tidigare stipendiater är Eva Löfdahl, Cecilia Edefalk, Dan Wolgers, Truls Melin, Annika Eriksson, Per Wizén, Rita Lundqvist, Runo Lagomarsino, Ann Böttcher, Kah Bee Chow, Leif Holmstrand, Thale Vangen, Max Ockborn och Maria Norrman.

sv
sv