$left
$middle

The Story of a Dress. Design: Matilda Envall.

Möt framtidens designstjärnor på Malmö museum

Den 17 november 2023 öppnar utställningen Ung Svensk Form 2023 på Malmö museum. Möt framtidens designstjärnor inom möbler, mode, konsthantverk, arkitektur, industridesign och grafisk formgivning.

I utställningen Ung Svensk Form 2023 visas 23 projekt av unga formgivare som på olika sätt kommer bidra till att förändra och förbättra framtiden. Med stor hantverksskicklighet, kreativitet och materialkänsla visas här det senaste och mest innovativa inom ung svensk formgivning. Med utgångspunkt från hundratals ansökningar från hela Sverige presenteras ett urval av 23 bidrag i Ung Svensk Form 2023.

–Vi är väldigt glada över att, för första gången, kunna visa Ung Svensk Form på Malmö museum. Våra besökare kommer att få uppleva innovativ och nytänkande design från talangfulla unga formgivare och designers, säger Josefine Floberg, utställningschef på Malmö museum.

Jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning som startade 1998 med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. Ung Svensk Form har en viktig funktion som ett forum för formgivare, bransch, publik och medier.

Projektets samarbetspartners delar ut ett flertal stipendier och utställningen turnerar runt om i Sverige. Många tidigare vinnare av utmärkelsen är numera väl etablerade inom sina respektive formområden.

–Mångfalden av uttryck, tekniker och berättelser är verkligen stort i Ung Svensk Form 2023. Jag hoppas att utställningens unga, kreativa och modiga formskapare får besökarna på Malmö museum att reflektera över vad design kan göra för människor och samhällen i en tid som alltjämt väntar på att bli hållbar, säger Mats Widbom, vd för Svensk Form.

Samproduktion

Utställningen Ung Svensk Form 2023 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Projektet genomförs i samarbete med IKEA of Sweden, Malmö stad, Stockholm Furniture Fair, Svenskt Trä och en lång rad utställningsarrangörer och stipendiegivare.

Kollage med bilder på designklassiker som till exempel ögonkakao från Mazetti, tv-kanna och engångsförpackning för mjölk från Tetrapak.

Skånska designklassiker

I samband med utställningen Ung Svensk Form 2023, och i samma lokal, visar Malmö museum en miniutställning med skånska designklassiker från museets samlingar.

sv
sv