$left
$middle

Nu startar Förbjuden kulturvecka

Välkommen till en vecka med förbjuden kultur och konstnärlig frihet. Den 20–26 november erbjuds drygt 50 programpunkter på 24 platser i Malmö.

Förbjuden kulturvecka belyser konstnärlig frihet och censur genom kultur som någon gång, någonstans och av någon anledning förbjudits eller bannlysts. Det är första gången det görs en satsning på förbjuden kultur i Malmö och kulturveckan är tänkt att vara årligen återkommande.

– Konstnärlig frihet är inte och har aldrig varit en självklarhet, varken i Sverige eller i resten av världen, säger Tarek Borg, tf. kulturdirektör i Malmö stad. Vi ser också att det saknas liknande satsningar. I Malmö möts hela världen, och människor som bor och vistas här har olika bilder av konstnärlig frihet. Det ger oss möjlighet att utmana och diskutera var gränserna för konstnärlig frihet går.

Invigning på Malmö Live 20 november

Veckan invigs med lokala, nationella och internationella artister, musiker, författare, journalister och dansare i Kuben på Malmö Live. Före och efter invigningen bjuds på samtal, musik, mingel och boksläpp klockan 15.00–20.30.

Smygpremiär 15–18 november

Veckan smygstartar när Skånes Dansteater ger internationella föreställningar med bland annat förbjuden dans som tema. På Malmö stadsarkiv blir det samtal om konstnärlig frihet och konsten som livsnödvändighet.

Förbjuden litteratur, konst, musik, film, visningar och samtal

Under hela veckan pågår massor av förbjudna aktiviteter på Malmös bibliotek, Malmö konsthall, Malmö konstmuseum, Malmö museum, Malmö stadsarkiv, Malmö kulturskola, Moderna Museet, Phatic Studios, biograf Spegeln, biograf Panora, Inkonst och Niagara. Det blir bland mycket annat utställningar av förbjudna böcker, farlig konst, vandring bland nudisttidningar och nedslag i Biografbyråns arkiv. Missa till exempel inte filmen Death Weekend som totalförbjudits inte mindre än sju gånger, varav två gånger av regeringen!

Veckan avslutas med gratiskonsert

Ramy Essam är musikern som blev en av arabiska vårens frontfigurer. Nu är han i Malmö för att framföra sin nya skiva. Kom till Inkonst för en oförglömlig konsert. Konserten är gratis och inga biljetter behövs.

sv
sv