$left
$middle

En gnistrande, glimrande ”Vinter i City” börjar den 25 november. Foto: Pierre Ekman, Malmö stad

Vintermys och julkul i Malmö

Känn vintermagin med Sveriges största isbana utomhus, tusen kvadratmeter med roliga spel, luciakör med fackeltåg och klockspelet på julafton.

Text: Paulina Witte, Vårt Malmö

Malmöborna har mängder av gratisaktiviteter att se fram emot när det lackar mot jul. Till exempel är Vinterdröm i Folkets park tillbaka för en gnistrande upplevelse:

Hälsa på hos björnfamiljen, vättarna och isprinsessan i vintervit sagomiljö. Eller åk skridskor och grilla mat bland glittrande träd. Här kan du komma i vinterstämning och umgås med nära och kära.

Årets stora nyhet är att isbanan utomhus blir större än någonsin.

– Vinterdröm är ett viktigt inslag i Malmövintern för alla åldrar. Men framför allt för barn och unga som får möjlighet att aktivera sig, träffas och åka skridskor gratis hela vintern, berättar Malin Busck, projektledare i Folkets park.

En annan årlig höjdpunkt är när julbelysningen tänds under ”Vinter i City” och träden runt Gustav Adolfs torg smyckas med vacker julbelysning av hjärtan, ljuslyktor och paket i alla färger och former.

Spelfestivalen

Vinterspelen är en stor kreativ mötesplats där barn och unga kan umgås på jullovet. Här kan du testa VR, racing, dator- och tv-spel, programmering och brädspel. Pröva din fantasi och gör egna karaktärer i kreativa workshoppar med spelutvecklare.

På scen blir det färgstarka Cosplay-uppvisningar och liveteckning med proffs som tecknar spel och kör liveanimation. Det kommer att märkas att Malmö har blivit en utmärkande spelstad internationellt där kreativiteten flödar.

– Vi vill känna att vi ligger i framkant och hela tiden fortsätter att utvecklas. Därför ska Vinterspelen vara en rolig och inkluderande plats att utforska, säger Jessica Nilsson, projektledare för Vinterspelen.

Fira in advent på slottet

Missa inte den stämningsfulla julmarknaden med historiska anor på Malmöhus slott. Inne på Borggården vaktar soldater intill luciatåg och korvgrillning över smattrande eld. Här finns delikatesser att smaka och hantverk i alla former.

Dagen bjuder på dans kring granen, musik, julpyssel och ponnyridning. Missa inte tomten som hjälper barn att skriva och lacka sina önskelistor.

– Är man nyfiken på jul och kanske inte firar det själv är detta ett mysigt tillfälle att uppleva julen, säger Inger Melin, projektledare på ”Jul på Slottet” som Malmö museum ordnar tillsammans med konstmuseet.

sv
sv