$left
$middle

En person håller upp en mobil och fotograferar belysning i ett träd.  Foto: Apelöga

Malmövintern blir ljusare

Den 25 november tänds årets julbelysning i samband med att ”Vinter i City” invigs. Cirka en halv miljon ljuspunkter lyser upp staden fram till tjugondag Knut. Några nyheter kompletterar den traditionella belysningen på Gustav Adolfs torg – vad sägs om lysande bänkar eller en brevlåda till tomten till exempel?

Den traditionella julbelysningen i stadens centrum är ett samarbete mellan Malmö stad och Malmö Citysamverkan, där föreningen köper in ny julbelysning och Malmö stad står för driften.

Tänds den 25 november

Julbelysningen tänds i samband med invigningen av ”Vinter i City”, då även Malmö Citysamverkans julmarknad öppnar den 25 november. Dessutom kommer Malmö sjöscoutkår att fortsätta med sin tradition att tända stämningsfulla marschaller, längs södra delen av kanalen, Södertull och Gustav Adolfs torg. Detta gör de kvällstid från första advent till den 23 december.

Det kommer också att finnas vinterbelysning på ett antal andra platser än centrum – utmed större infartsvägar och på stadsdelstorg till exempel. Dessutom genomför Köpmannaföreningen på Limhamn också ett julbelysningsprojekt som är samordnat med stadens julbelysning.

Ny granbelysning sänker energiförbrukningen

– Vi arbetar kontinuerligt med energibesparing, men vi vill inte tumma på kvaliteten. I år byter vi till nya ljuskällor i granarna som finns runtom i staden. Enligt våra beräkningar ska materialbytet ge en sänkning av den totala energiförbrukningen med 45 MWh för hela julbelysningsperioden, som varar till tjugondag Knut, berättar Åsa Gullstrand, ljusdesigner på fastighets- och gatukontoret.

Nytt för i år är ett tillskott av sex upplysta träbänkar på Södra Förstadsgatan samt en brevlåda där barn kan lägga brev till Tomten. Brevlådan finns i Raoul Wallenbergs park.

Breven till Tomten kommer att gå vidare till Postnord, som är vana att distribuera post till Tomten.

Adress till Tomten

Tomten, 173 30 Tomteboda

sv
sv