$left
$middle

Malmö stad skärper insatserna mot oseriösa leverantörer

För att bekämpa arbetslivskriminalitet etablerar Malmö stad nu en särskild funktion som ska följa upp Malmö stads leverantörer. Uppdraget är att förhindra att oseriösa leverantörer utsätter människor för brott mot mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga villkor, arbetsmiljö samt barns rättigheter.

Arbetet för att bekämpa olika former av brott mot välfärden pågår aktivt och genomsyrar hela stadens organisation. Samtidigt pågår särskilda satsningar inom olika verksamheter i staden som löper extra stor risk för att utsättas för kriminalitet.

Malmö stads avtal med leverantörer utgör en riskzon för både ekonomisk brottslighet och kriminalitet som påverkar arbetstagare.

Inom stadskontorets upphandlingsenhet etableras nu en permanent funktion med fokus på frågor som rör sociala villkor kopplat till stadens leverantörer.

– Malmö stad vill säkerställa att staden inte handlar från oseriösa leverantörer. De ska förstå att vi aktivt följer upp de villkor vi ställt i våra avtal och att det får konsekvenser om villkoren inte följs, säger Gabriella Manieri, Malmö stads upphandlingschef.

Nyligen avbröts ett avtal mellan Malmö stad och ett städbolag som bland annat visade allvarliga brister i förhållande till sina medarbetare.

– Personer som arbetar för Malmö stad ska ha korrekta arbetsvillkor och en sund arbetsmiljö, tillägger Gabriella Manieri.

Den nya funktionen kommer initialt att arbeta med uppföljning av sociala villkor som ställts i avtal inom bygg och anläggning, lokalvård och persontransporter.

Läs mer om hur Malmö stads trygghets- och brottsförebyggande arbete

sv