$left
$middle

Foto: Fredrik Johansson

Nytt avtal skapar utrymme för mer film i Malmö

Malmö stad satsar stort på att bli en filmvänlig stad genom att bidra med sju miljoner kronor till Film i Skåne. Satsningen syftar till att öka antalet film- och tv-serieproduktioner i Malmö, vilket gynnar stadens ekonomiska utveckling och arbetstillfällen.

Under onsdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att ingå ett strategiskt samarbetsavtal med Film i Skåne, fram till och med 2026. Förslaget innebär att Malmö stad delfinansierar Film i Skånes samfinanseringsverksamhet med sju miljoner kronor för att öka antalet film och tv-serieprodukter i Malmö eller lokala produktionsbolag. Satsningen ska resultera i att en betydande del av det beviljade beloppet läggs på anställningar samt varor och tjänster i samband med genomförandet av produktionerna, vilket gynnar Malmös ekonomiska utveckling och arbetstillfällen.

– Film är en viktig kreativ näring för staden som ger arbetstillfällen och sätter Malmö på kartan när fler film och tv-serier spelas in i Malmö. Dessutom får det positiva effekter för besöksnäringen i staden, säger Micael Nord, näringslivsdirektör i Malmö stad.

En växande bransch

Film och tv-serier är en växande bransch, som blir allt viktigare i Malmö. Antalet producerade spelfilmer har ökat med 10 procent i hela världen. Dramaserier har ökat med 85 procent. I Sydsverige finns 17 procent av Sveriges kulturella och kreativa näringar. De omsätter 67 miljarder kronor och sysselsätter 30 000 personer. Hälften av dessa finns i Skåne med Malmö som centrum.

– Redan idag har film och tv-serier producerade i Malmö haft stort genomslag både i Sverige och internationellt, men förfrågningarna och potentialen har varit mycket större än vad vi har haft möjlighet att samfinansiera. Med stöd från Malmö stad kan vi säkerställa att fler såväl lokala som nationella och internationella film- och tv-produktioner genomförs i Malmö, säger Ralf Ivarsson, vd för Film i Skåne.

Fakta om Film i Skåne

Film i Skåne har ett kulturpolitiskt och tillväxtfrämjande uppdrag där samproduktion av film- och tv-produktioner ska attrahera nationellt och internationellt kapital, som i sin tur ska omsättas i Skåne, stärka skånsk filmbransch, samt skapa uppmärksamhet för Skåne och skånsk film i omvärlden.

Film i Skåne finansieras av Region Skåne Holding och Region Skånes kulturnämnd. För mer information om Film i Skåne

sv