$left
$middle

Japans brobygge stärks under 2024

Malmö stad tar ett nytt kliv inom hållbarhet och internationellt samarbete genom att ansluta sig till det japanska hållbarhetsarbetet Global City Network for Sustainability. Under 2024 siktar Malmö på att etablera en affärs- och informationshub med fokus på den japanska marknaden.

Malmös kommunstyrelse har beslutat om att gå med i det japanska hållbarhetsnätverket Global City Network for Sustainability (G-NETS). Nätverket omfattar bland annat Tokyo, New York, São Paulo och Berlin. Stadskontoret bedömer att nätverket G-NETS har positiv bäring på Malmös innovations- och hållbarhetsarbete, att det kompletterar de nätverk staden redan ingår i samt att det gagnar stadens övriga internationella och näringslivsfrämjande arbete.

Etablera affärs- och innovationshub

Stadskontoret arbetar tillsammans med stadens näringsliv och Minc, startuphuset i Malmö, för att öka förutsättningar för Malmöbaserade startups att få tillgång till nya marknader och globalt kapital. Ett led i detta är ett utvecklat samarbete med den japanska marknaden. Under 2024 kommer en affärs- och innovationshub med fokus på japanska marknaden att etableras inom ramen för Mincs verksamhet.

– Efter våra delegationsresor till Japan har vi etablerat en givande dialog med intressenter i landet och vi ser fram emot att öppna dörrar för fler japanska företagsetableringar och investeringar till Malmö och samtidigt stödja företag i Malmö som vill in på den japanska marknaden, säger Micael Nord, näringslivsdirektör Malmö stad.

Nya möjligheter

Samarbetet med Japan är värdefullt på många sätt. Japan är världens tredje största ekonomi och Sveriges ledande exportmarknad i Asien. EU-Japan partnerskapsavtalet från 2019, det största inom EU, omfattar 635 miljoner invånare och 28 procent av världens BNP. Malmö och Skåne har en betydande närvaro av japanska företag, och samarbetet utvidgas genom ökade investeringar och handel. Japans intresse för svensk innovation, hälsovårdslösningar och skandinavisk design öppnar nya möjligheter för båda länderna.

sv