$left
$middle

Här, i det stora vita huset på Citadellsvägen 7, öppnar Malmö Neptunigymnasium i augusti 2024. Foto: Linda Ferin Jonsson, Malmö stad

På Malmö Neptunigymnasium öppnas många dörrar till en spännande framtid

En nära koppling till arbetslivet, simuleringsrum med toppmodern digital teknik och en tydlig inriktning på utbildningar och jobb inom vård, medicin, hälsa och omsorg. Det sammanfattar Malmö Neptunigymnasium, Malmö stads nya gymnasieskola.

Antalet gymnasieelever i Malmö beräknas öka under kommande år och för att möta efterfrågan på kommunal gymnasieutbildning startas Malmö Neptunigymnasium i augusti 2024.

Skolan är profilerad mot välfärd, hälsa och samhällsnytta, få yrkesgrupper är nämligen så eftertraktade både idag och i framtiden som de inom medicin, vård, hälsa och omsorg. Intresset för att arbeta med och för andra människor och med frågor som är viktiga för samhället är dessutom stort bland unga, enligt rapporter från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– På Malmö Neptunigymnasium öppnas många dörrar till en spännande framtid. Eleverna som tar examen här kommer att vara eftertraktade och de kan börja jobba eller plugga vidare till en rad olika yrken som har riktigt ljusa framtidsutsikter, säger Anneli Schwartz, direktör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Undersköterska, sjuksköterska, polis, läkare, socionom, ingenjör, forskare eller psykolog. Det är några exempel på yrken som Malmö Neptunigymnasium lägger grunden för. Här finns vård- och omsorgsprogrammet med profil medicin och hälsa, naturvetenskapsprogrammet med profil medicin och hälsa, samhällsvetenskapsprogrammet med profil psykologi och hälsa och olika introduktionsprogram.

Nära koppling till arbetslivet

Visionen för Malmö Neptunigymnasium är att erbjuda Sveriges modernaste gymnasieutbildningar inom vård och hälsa. För att göra verklighet av visionen krävs en rad nya grepp. En nära koppling till arbetslivet med studiebesök, externa föreläsare och möjlighet till sommarjobb är ett sådant.

Ett annat grepp är att alla elever på nationella program får arbetsplatsförlagt lärande, APL, under varje läsår. Det innebär att de läser en del av utbildningen på en arbetsplats i branschen.

– Vi vill rusta våra elever så mycket vi kan inför framtiden och inför deras yrkesval och drömmar Genom APL får de får en möjlighet att upptäcka olika karriärmöjligheter, vad de vill fortsätta fördjupa sig inom och självklart få värdefulla kontakter, säger Anneli Schwartz.

Teoretiskt och praktiskt lärande i metodrum

En investering i den nya gymnasieskolan är de fem toppmoderna metodrum som just nu byggs. Där kommer det finnas högteknologisk vårdutrustning, simulatorer och olika digitala hjälpmedel som eleverna får lära sig att använda.

– När våra elever går ut på APL kommer de redan att vara bekanta med mycket av den moderna utrustning som finns inom branschen. Vi vill inte utbilda våra unga i gårdagens metoder och teknik och därför satsar vi på våra metodrum, säger Anneli Schwartz.

Malmö Neptunigymnasium startar läsåret 2024/2025 på Citadellsvägen 7, strax intill Malmö Centralstation. Här finns plats för upp emot 1000 elever.

Rapporter från Sveriges Kommuner och Regioner:

sv