$left
$middle

Författarscenen på Stadsbiblioteket är tillbaka med start den 5 februari.

Solvej Balle, Anders Tegnell och Andrev Walden till Författarscenen

Under våren gästar Andrev Walden, Ewa Illouz, Anders Tegnell, Solvej Balle, Iida Rauma, Quynh Tran, Rasmus Daugbjerg, Irene Solà, Sjón och John Keene Författarscenen. Med samtal om litteraturens möjligheter, pandemin, rasism, känslor och kapital.

Walden och Tegnell årets svenska gäster

Augustprisade Andrev Walden inleder Författarscenen den 5 februari. Vårsäsongens andra svenska gäst är den tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell, som den 26 februari berättar om hur han uppfattade pandemitiden.

Porträttbild på Anders Tegnell.

Anders Tegnell berättar om sina tankar efter pandemin den 26 februari. Foto: Viktor Gårdsäter

– Andrev Waldens debutroman ”Jävla karlar” var redan innan Augustpriset en bok som fascinerat en bred läsekrets och vars historia under mellandagarna sedan skakat om än fler läsare som fått boken under granen. Likaså tror vi att det är många som är nyfikna på att läsa och höra Anders Tegnell berätta om hur han uppfattade pandemiåren, säger Författarscenens producent Per Bergström.

Internationella stjärnorna Balle och Illouz

I februari gästas Författarscenen också av den franska stjärnsociologen Ewa Illouz. Utifrån Malmö konstmuseums utställning ”Happily Ever After” kommer hon att tillsammans med Liv Strömquist diskutera sina kärnämnen känslor och kapital på självaste Alla hjärtans dag.

Solvej Balle är på svenska i vår aktuell med den tredje delen av septologin ”Om uträkning av omfång”. Böckernas Tara Selter får om och om igen leva om den 17 november. Balle själv har dock lyckats ta sig vidare från datumet och gästar 9 april Författarscenen för ett samtal med Torbjörn Flygt.

Porträttfoto på Solvej Balle.

Solvej Balle är i vår aktuell med tredje delen av ”Om uträkning av omfång”. Foto: Sarah Hartvigsen Juncker

– Balle och Illouz är två internationella stjärnnamn från vitt skilda områden som båda har en läsekrets som efterfrågat att få höra dem. Så det känns väldigt bra att de kommer till Malmö och får möjlighet att fördjupa sig i de ämnen de behandlar inför vår publik.

22 april blir det dubbelbesök från Finland med Iida Rauma, som i sin FInlandiaprisade roman "Förstörelse" skildrar våld, mobbning och utsatthet i skolan, och Quynh Tran, som för din debutroman "Skugga och svalka" belönades med Borås Tidnings debutantpris. De samtalar med författaren Ida Linde.

Litteraturens återmystifiering, rasism och åtrå

Danske Ramus Daugbjerg, katalanska Irene Solà och isländske Sjón möts på scen i april. Samtalet kommer att kretsa kring återmystifiering av litteraturen, litteraturens möjligheter och hur verkligheten och de hot som mänskligheten står inför kan berättas på ett magiskt sätt.

Den prisade amerikanske författaren John Keene avslutar vårsäsongen den 30 maj. Efter romanen ” Marginalanteckningar” och novellsamlingen ”Motberättelser” är han nu aktuell på svenska med National Book Award-prisade diktsamlingen ”Punks”.

Porträttfoto på John Keene.

John Keene avslutar vårsäsongen den 30 maj.

– John Keene har en unik förmåga att sätta samman vitt skilda berättelser om rasism, åtrå, slaveriet, homosexualitet, musik och litteratur till en väv som man som läsare fastnar i och inte vill ta sig ur. Det är fint att få avsluta vårprogrammet med en sådan stjärna, säger Per Bergström.

Program Författarscenen våren 2024

Måndag 5 februari 19.00: Andrev Walden i samtal med Sonja Schwarzenberger

Onsdag 14 februari 19.00: Eva Illouz i samtal med Liv Strömquist

Måndag 26 februari 19.00: Anders Tegnell i samtal med Farshid Jalalvand

Tisdag 9 april 19.00: Solvej Balle i samtal med Torbjörn Flygt

Måndag 22 april 19.00: Iida Rauma och Quynh Tran i samtal med Ida Linde

Måndag 6 maj 19.00: Rasmus Daugbjerg & Irene Solà i samtal med Sjón

Torsdag 30 maj 19.00: John Keene i samtal med Judith Kiros

sv