$left
$middle

Författarscenen

Här hittar du våra aktuella besök på Författarscenen där du möter internationella och svenska författare för ingående samtal.

Prenumerera på nyhetsbrev från Författarscenen






Detta gäller för Författarscenen

Alla program på Författarscenen har fri entré med drop-in. Det går inte att förboka plats. Välkommen!

Alla samtal hösten 2023 livesänds även på Stadsbibliotekets facebook

Program hösten 2023

Bret Easton Ellis i samtal med Johanna Koljonen

Onsdag 25 oktober, klockan 19.30

Närbild på man i glasögon.

Bret Easton Ellis. Foto: Casey Nelson

Bret Easton Ellis (född 1964) har genom romaner som ”Glamorama”, ”Noll att förlora” och ”American Psycho” blivit i det närmaste kultförklarad med sitt sätt att skildra urban ångest och att med ett postmodernt anslag beskriva ett ytligt, flärdfullt liv med våldsamma inslag.

Med åren har Easton Ellis kommit att bli alltmer metalitterär med biografiska element, så också i ”Skärvorna”, hans första roman på 13 år som nu utkommer i svensk översättning av Johan Nilsson. Det är en indragande berättelse där vi under det tidiga 1980-talet möter sjuttonåriga Bret som är student på ett prestigefullt college men mest är intresserad av sex, film och böcker.

När den nya eleven Robert Mallory kommer in i kompisgänget blir Bret genast hänförd av hans intelligens, skönhet och karisma. Men ju mer besatt Bret blir, desto mer inser han det är något som inte stämmer med hans nya vän. Samtidigt härjar seriemördaren The Trawler i Los Angeles och verkar röra sig allt tätare inpå kompisgängets kretsar.

”Skärvorna” är Bret Easton Ellis när han är som mest briljant i sitt sätt att skildra slutet på ungdomens och oskuldens tid. En skarp och förvillande lek med fiktion och fakta, det verkliga och fantasi. Ett vilt och hänsynslöst utforskande av en sjuttonårings liv – ett liv som kretsar kring sex, avundsjuka och besatthet.

Samtalet hålls på engelska. I samarbete med Brombergs.

Timothy Garton Ash i samtal med Sanimir Resić

Torsdag 26 oktober, klockan 19.00

Man med skägg, iklädd kavaj och slips.

Timothy Garton Ash

Timothy Garton Ash (född 1955) är professor i Europastudier vid universitetet i Oxford och en av världens mest välrenommerade forskare på Central- och Östeuropa efter andra världskriget, och återkommande skribent i The Guardian och The New York Times.

Garton Ash har utkommit med åtta böcker och är i höst aktuell med ”Europa: en personlig i historia” i översättning av Hans Dahlén. Här ger Garton Ash ett unikt perspektiv på de möjligheter och utmaningar som präglar vår alltmer globaliserade värld. Det är en fascinerande och insiktsfull upptäcktsresa genom Europa som spänner från faderns minnen från D-dagen till kriget i Ukraina, via författarens intervjuer med polska hamnarbetare och albanska gerillasoldater, till möten med arga tonåringar i Paris fattigaste kvarter.

Som en röd tråd löper Garton Ashs reflektioner över betydelsen av hemhörighet och hur den påverkar våra identiteter, om politiska och kulturella krafter som på olika sätt format vår kontinent, från Berlinmurens fall till den nya nationalismens framväxt i Europa.

På Författarscenen samtalar Garton Ash med historikern Sanimir Resić som är docent i Europastudier vid Lunds universitet. Samtalet hålls på engelska. I samarbete med Historiska Media.

Rosa Liksom och Petra Rautiainen i samtal med Janina Orlov

Torsdag 2 november, klockan 19.00

Kollage med två porträttbilder på kvinnor.

Rosa Liksom och Petra Rautiainen. Foto: Pekka Mustonen och Jonne Räsänen

Var befinner sig och hur mår den finska samtidslitteraturen? På Författarscenen möts Rosa Liksom och Petra Rautiainen, två hyllade finska författarröster från olika generationer, för att utifrån sina egna verka ge en bild av dagens finska litteraturscen.

Rosa Liksom (född 1958) är en av Finlands mest hyllade författare och en välkänd kulturpersonlighet som författare, konstnär och dramatiker. Även i Sverige har Liksom hyllats för romaner som ”Överstinna”, ”Sån’t är livet”, filmatiserade ”Kupé nr 6” och senast ifjol ”Älven”, där hon i den senare skildrar de svenska flyktinglägren under andra världskrigets slutskede och evakueringen av den finska Tornedalens befolkning.

Även Petra Rautianen (född 1988) skildrar i sin debutroman ”Ett land av snö och aska” kriget i finska Lappland, om tystad historia och förtrycket av samer, om mänsklig brutalitet och överlevnad. Rautiainen har innan hon debuterade bland annat jobbat som journalist och arbetar för närvarande på en doktorsavhandling om samisk representation i finsk media.

På Författarscenen möts Liksom och Rautiainen för ett samtal om sin och den finska litteraturen modererat av översättaren Janina Orlov. Samtalet håll på engelska. I samarbete med FILI – Finish Literature Exchange och Wahlström & Widstrand.

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann i samtal med Yukiko Duke

Tisdag 14 november, klockan 19.00

Kollage med två porträttbilder på kvinnor.

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann. Foto: Sara Mac Key och Thron Ullberg

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann har som vänner, konstnär och författare, i snart ett decennium haft en pågående dialog om konsten och olika bildvärldar. Nu har denna dialog blivit till boken ”Samtalen”, som leder tillbaka till konsthistorien och de bilder som format Mamma Anderssons verk.

Karin Mamma Andersson är född 1962 i Luleå och är alltsedan studierna på Konsthögskolan bosatt och verksam i Stockholm. Hon är en av vår tids största målare och finns representerad på såväl MoMa i New York som Moderna museet i Stockholm. Hennes konst kan uppfattas som såväl berättande som gåtfull på samma gång. Ett måleri med ett både drömskt och meditativt skimmer över sig.

Cilla Naumann (född 1960) är född och uppvuxen i Stockholm. Hon debuterade 1995 med ”Vattenhjärta” och fick sitt stora genombrott med ”Dom” 2000. Sedan dess har hon skrivit både romaner och ungdomsböcker samt varit nominerad till bland annat Augustpriset och Sveriges Radios romanpris. Hennes senaste roman ”Skäret” är en berättelse om en mor- och dotterrelation och om konstens och kärlekens pris.

På Författarscenen samtalar Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann med kulturskribenten och översättaren Yukiko Duke. Samtalet hålls på svenska. I samarbete med Albert Bonniers förlag.

Jelena Kostiutjenko i samtal med Stefan Ingvarsson

Onsdag 22 november, klockan 19.00

Porträttbild av kvinna i långt hår.

Jelena Kostiutjenko. Foto: Julia Tatarchenko

Jelena Kostiutjenko (född 1987) är rysk journalist och hbtq-aktivist som har kallats för ”den nya Anna Politovskaja”. Hon har varit undersökande reporter på Novaja Gazeta och var den första journalist att skriva om Pussy Riot liksom massakern på demonstranter i Kazakstan 2011. 2022 nominerades hon till utmärkelsen Årets journalist i Europa.

I boken ”Jag älskar Ryssland” samlas reportage som berättar om homosexuella, fängelser och mentalinstitutioner, kort sagt ett Ryssland som ingen av oss har sett förut. Boken innehåller även hennes reportage från Ukraina efter invasionen i februari 2022, då hon reste runt i Ukraina och korsade fronten in till de ryskockuperade områdena för att rapporterade därifrån.

På Författarscenen samtalar Kostiutjenko med kulturskribenten Stefan Ingvarsson som är före detta kulturråd i Moskva och analytiker vid Utrikespolitiska insititutet.

Arrangemanget hålls av Dawit Isaak-biblioteket under Förbjuden kulturvecka.

Marie NDiaye i samtal med Lawen Mohtadi

Onsdag 6 december, klockan 19.00

Porträttbild av kvinna i uppsatt hår.

Marie NDiaye. Foto: Francesca Mantovani / Gallimard

Marie NDiaye (född 1967) är född och uppvuxen i Frankrike och ständigt Nobelpristippad. Hon räknas till en av Frankrikes främsta författare och dramatiker som bland annat belönats med Gongourtpriset för romanen ”Tre starka kvinnor”.

I romaner som ”Tre starka kvinnor”, ”Ladivine”, ”Mitt instängda hjärta” och ”La Cheffe” har hon skildrat hur rasism och klass präglar relationer och livet som kvinna, ständigt balanserade på gränsen mellan mänsklig värme och våldsamhet.

”Min är hämnden” utkom på svenska ifjol i översättning av Ragna Essén. Här får den 42-åriga advokaten Maïtre Susane besök av en man som vill ha hjälp med juridiskt försvar av sin hustru som tagit livet parets tre små barn. Susane tycker sig känna igen mannen som den fyra år äldre pojke hon som tioåring var hejdlöst förälskad i, men vars relation är höljd i dunkel. Blev hon, som hennes far hävdar, utsatt för något. Susane vågar inte lite på sina egna minnen.

På Författarscenen samtalar Marie NDiaye med författaren och kulturskribenten Lawen Mohtadi. Samtalet tolkas mellan franska och svenska av Maria Bodner Gröön.

sv