$left
$middle

Gemensamt tillsynsbesök av flera myndigheter.   Foto: Miljöförvaltningen, Malmö stad.

Samordnad tillsyn för ett tryggare Malmö

Malmö stad har genom satsningen Tryggare Malmö byggt upp ett långsiktigt samarbete med flera kommunala och statliga myndigheter för att gemensamt bidra till en ökad trygghet i Malmö. Nu har arbetet som gjordes 2023 sammanställts.

Tryggare Malmö, som varit verksamt i cirka sex år, är en del av Malmö stads särskilda insats för att öka trygghet och säkerhet i Malmö.

Det finns några verksamheter i Malmö som inte följer den lagstiftning som gäller, vilket riskerar att skada både människors hälsa och miljön och också påverkar tryggheten för Malmöborna. Det är dessa verksamheter som Tryggare Malmö gör gemensamma, riktade tillsynsbesök och kontroller hos.

– Oseriösa aktörer skapar en osund konkurrens vilket förstör för aktörer som följer reglerna för att driva sina verksamheter, säger Caroline Tandefelt, enhetschef på miljöförvaltningen.

Tillsynen 2023 resulterade i många beslut om viten, förbud och försäljningsstopp

Under 2023 har Tryggare Malmö gjort 275 myndighetsgemensamma tillsynsinsatser och livsmedelskontroller inom flera branscher och verksamheter i Malmö: hygieniska behandlingsverksamheter, olovliga boenden, samlingslokaler, livsmedelsverksamheter, varutillsyn, fordonsverkstäder, avfallstransporter, illegala miljöfarliga verksamheter, nedskräpning, bygg- och rivningsavfall och fastighetsövergripande tillsyn.

Insatserna har resulterat i över 500 åtgärder från myndigheterna inom Tryggare Malmö.

Miljöförvaltningens tillsyn har resulterat i:

  • 25 ansökningar om utdömande av vite på sammanlagt 1 094 000 kronor
  • stopp av 35,5 ton osäkra livsmedel
  • nio åtalsanmälningar
  • 199 förelägganden om förbud eller åtgärder
  • beslut om sex tillfälliga stängningar av verksamheter
  • 13 förbud mot olovliga eller olämpliga bostäder
  • 15 beslut om sanktionsavgift på sammanlagt 218 800 kronor och
  • 35 upprättade tips om misstänkt välfärdsbrott eller människoexploatering.

Fusk med livsmedel och köttstölder

Sverige har nationella lagar och föreskrifter inom livsmedelsområdet. Utöver det finns EU-regler där syftet med lagstiftningen är att livsmedel ska vara säkra för konsumenter att äta och att inte vilseleda dem.

– Livsmedelsbedragare och fuskare är kreativa och hittar nya sätt och metoder för att tjäna pengar och för att undgå att bli upptäckta. Tryggare Malmö upptäcker en hel del stölder av livsmedel och försäljning av stulna livsmedel, berättar Caroline Tandefelt.

Två restauranger i Malmö misstänkts ha köpt in stulet kött. I den ena restaurangen gjordes ett tillslag tillsammans med Polisen där tre ton kött, lax och kaffe omhändertogs. Köttet och laxen låg i typiska butiksförpackningar.

– De inspektioner som vi gör tillsammans är ett effektivt sätt att öka tryggheten för Malmöbor och att verka för Malmö stads hållbarhetsmål.

sv