Malmö stad
$left
$middle

Tryggare Malmö - samordnad tillsyn

Malmö stad har genom satsningen Tryggare Malmö byggt upp ett långsiktigt samarbete med flera kommunala och statliga myndigheter för att gemensamt bidra till en ökad trygghet i Malmö.

Aktuellt - rapport för arbetet 2023

Under 2023 har Tryggare Malmö gjort 275 myndighetsgemensamma tillsynsinsatser inom flera branscher och verksamheter i Malmö: hygieniska behandlingsverksamheter, livsmedelskontroll, olovliga boenden, samlingslokaler, varutillsyn, fordonsverkstäder, avfallstransporter, illegala miljöfarliga verksamheter, nedskräpning, bygg- och rivningsavfall samt fastighetsövergripande tillsyn.

Rapporten Samordnad tillsyn inom Tryggare Malmö 2023 - för ett rättvist och tryggt Malmö har varit uppe i miljönämnden den 22 februari 2023.

Samordnad tillsyn inom Tryggare Malmö 2023 - för ett rättvist och tryggt Malmö

Tillsynen kontrollerar flera verksamheter

Det som är i fokus för tillsynen inom Tryggare Malmö är bland annat oseriösa aktörer som oseriösa fastighetsägare, olovliga boenden, oregistrerade livsmedelsföretag, livsmedelsfusk, fordonsbranschen, livsmedelstransporter, massagesalonger, läkemedelsförsäljning samt alkohol- och tobaksförsäljning.

Oregistrerade verksamheter ofta otillåtna

Det är viktigt att även bedriva tillsyn mot verksamheter som inte är registrerade och som är illegala för att uppnå hållbarhet i Malmö. Olovliga och olagliga verksamheter är ofta miljö- och hälsofarliga och motverkar hållbarhetsmålen, leder till osund konkurrens och bidrar till en upplevd otrygghet för Malmöborna. Bristande kontroll eller bristfälliga system gör att det finns stor risk att oseriösa aktörer etablerar sig på marknaden och bedriver verksamheter som inte följer gällande lagstiftning. Det finns en risk att de på sikt tränger undan seriösa aktörer.

Bakgrund till Tryggare Malmö

Tryggare Malmö möjliggjordes genom utökat kommunbidrag från kommunstyrelsens anslag för trygghetsskapande åtgärder som förstärkte tillsynsarbetet från 2017. Miljöförvaltningen har sedan dess haft samordningsansvaret för samverkande myndighetstillsynen inom satsningen.

Samsyn och samarbete

Tillsynsavdelningarna kan fokusera på verksamheter och branscher som normalt sett inte kan finansieras av tillsynsavgifter och som har en koppling till otrygghet och osund konkurrens. Tryggare Malmö möjliggör utvecklade metoder för att på ett effektivt sätt motverka oseriösa och olagliga verksamheter. Vi kan bedriva tillsyn genom kvalitativa och fördjupade utredningar samt samverka och koordinera insatser från olika myndigheter.

Att använda miljö- och hälsolagstiftningen ger tillträde till verksamheter som annars är svåra att komma åt. Ofta är brott mot dessa tecken på större problem som varje tillsynsmyndighet var och en för sig har svårt att få bort. Men samordnat blir resultatet kraftfullt.

Malmökommissionen har tagit upp det dolda Malmö och vikten av att mota bort den typen av verksamheter för att uppnå en hållbar stad.

Satsningen Tryggare Malmö

Kommunens miljö- och hälsotillsyn, livsmedelstillsyn, bygglovsinspektion och tillståndsenhet arbetar tillsammans med Räddningstjänsten Syd och statliga myndigheter som Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med särskilda tillslag mot misstänkta illegala verksamheter.

Tryggare Malmö har effektivt arbetssätt och utvecklar metoder för den myndighetsövergripande tillsynen. Miljöförvaltningens samordningsroll i projektet innebär att vi kallar till möten och håller i gemensamma insatser samt arbetar med hur vi på ett smart sätt kan använda gemensamma resurser för att uppnå optimal effekt på oseriösa verksamheter.

En stor del av arbetet består av att kartlägga och hitta illegala verksamheter samt att spåra produkter och verksamhetsutövare. Vi har också mycket samarbete med andra myndigheter, till exempel statliga myndigheter som Läkemedelsverket och Elsäkerhetsverket, som vi, inom deras tillsynsområden, kan överlämna tillsynsärenden till.

Kontaktinformation

Miljöförvaltningen

Telefon:
040-34 35 15
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30.

Sidan senast uppdaterad:

sv