Malmö stad
Illustrationer i blått och orange med tema säkerhet och trygghet.

Trygghetsskapande åtgärder för seniorer

Många äldre personer utsätts för bedrägerier, till exempel via hembesök eller telefonsamtal. Det kan handla om personer som utger sig att vara från polisen eller någon annan myndighet. Bedragarna kan säga sig vara från en myndighet och till exempel fråga efter koder till bankdosa eller bankkort eller be att man loggar in på sitt bank-id. Det händer också att bedragare försöker ta sig in fysiskt i hemmet. Det kan leda till stöld och bedrägeriförsök. Därför arbetar Malmö stad på olika sätt tillsammans både internt och tillsammans med bland annat polis och räddningstjänst för att förebygga brott mot äldre och förmedla information om säkerhet och trygghet.

Trygghetsträffar

För att förebygga brott mot seniorer och förmedla information om brandsäkerhet i hemmet anordnar Malmö stad trygghetsträffar tillsammans med polis och räddningstjänst på Malmö stads mötesplatser för seniorer. Träffarna är kostnadsfria och du behöver inte föranmäla dig.

Såhär går en trygghetsträff till

Följ med på en trygghetsträff på brandstationen!

I kontakten med Malmö stads verksamheter

Malmö stad arbetar för att seniorer ska känna sig tryggare i sina hem vid kontakt med våra verksamheter genom att:

  • samtlig personal ska vid hembesök uppvisa legitimation som visar att de arbetar i Malmö stad
  • samtlig personal från Malmö stad som besöker äldre i deras hem informeras om att de ska vara extra uppmärksamma under sina besök för att på så sätt förebygga brott
  • hemtjänsten ringer alltid och meddelar innan om det är någon annan personal än planerat som ska komma hem till dig på hembesök.

Stöd från Malmö stad

Stöd till dig som blivit utsatt för brott

Har du varit utsatt för brott, blivit vittne till brott, eller är närstående till någon som har utsatts för brott kan du kontakta Centrum för brottsutsatta. De erbjuder samtalsstöd och krisbearbetning.

Projektet Trygg relation - fri från våld

Projektet Trygg relation är ett samarbete mellan socialtjänsten, polisen och frivården i Malmö. Syftet är att öka tryggheten för den utsatta partnern med ett ökat fokus på att erbjuda stöd och vidta åtgärder mot den våldsutövande personen för att våldet ska upphöra.

Relaterade länkar

Kontaktinformation och länkar

sv