Malmö stad
$left
$middle

Detta gör Malmö stad i ärendet om Taxeringsrevisorn 5

Fastigheten, en del av den så kallade Kinesiska muren, har sedan några veckor varken varmvatten eller värme i sina lägenheter. Bostadsrättsföreningen Femman ansvarar för fastighetens skötsel och drift men har inte har uppfyllt kraven i miljölagstiftningen, något som drabbar de boende. Förutom påtryckningar med vitesförelägganden från miljöförvaltningen arbetar Malmö stad på olika sätt för att vara beredda och kunna hjälpa de boende.

Det har varit problem i fastighetens inomhusmiljö under flera år. Bostadsrättsföreningen Femman som äger fastigheten Taxeringsrevisorn 5 har inte följt miljölagstiftningen och Malmö stad har flera ärenden igång kopplat till fastigheten.

  • Fastigheten har haft återkommande problem med fukt och mögel samt brister i ventilationen och miljöförvaltningen har haft ärenden på fastigheten sedan 2018. Miljöförvaltningen har arbetat med ärenden som gäller inomhusmiljön och gjort inspektioner i fastigheten och konstaterat fuktskador och brister i ventilationen.
  • Uteblivna fakturor ledde 2019 till att vattentillförseln riskerade att stängas av.
  • Ventilationsutredningen som miljöförvaltningen begärde uppfyllde inte kraven och de fuktskador som fanns i lägenheterna hade inte undersökts. Ventilationen åtgärdades senare men miljöförvaltningen begärde att föreningen skulle göra en fuktutredning och åtgärda mikrobiell påväxt (mögel) under år 2021.
  • Under december 2020 visade inspektioner i fastigheten att inga åtgärder hade utförts och att problemen kvarstod och förvärrats sedan inspektionerna 2019. Föreningen skickade i april 2020 ett förbesiktningsprotokoll som gällde fuktsanering. Protokollet uppfyllde inte kraven på utredning och kompletterade det först den 18 december 2020.
  • Eftersom bostadsrättsföreningen Femman inte har betalat sina elräkningar, stängde Eon den 2 oktober av fjärrvärmen så att de boende varken har varmvatten eller värme. Den 25 oktober 2024 fattade miljöförvaltningen beslut om föreläggande med ett löpande vite på 20 000 kronor. Bostadsrättsföreningen Femman delgavs beslutet den 1 november 2024, vilket visar att de tagit emot beslutet. Bostadsrättsföreningen Femman har yttrat sig om vilka åtgärder de gjort samt vad de planerar att göra för att uppfylla föreläggandet från miljönämnden.
  • Mark- och miljödomstolen har beslutat att godkänna miljönämndens ansökan från maj 2024 som gäller utdömande av vite för att åtgärda mögel (mikrobiell påväxt) samt funktionskontroll av värmesystemet. Vitet är satt till totalt 640 000 kronor.
  • Den 28 november 2024 har miljönämnden beslutat att ansöka om tvångsförvaltning av fastigheten hos Hyres- och arrendenämnden i Malmö.

Hyres- och arrendenämnden kallar till ett sammanträde och nämnden kommer därefter att fatta ett beslut gällande miljönämndens ansökan om ingripande i förvaltningen av fastigheten Taxeringsrevirosn 5 (tvångsförvaltning).

Sammanträdet äger rum: måndagen den 27 januari 2025.

Parter: Malmö stad, Miljöförvaltningen ./. Bostadsrättsföreningen 5:an
Ärendet gäller: ingripande i förvaltningen
Fastighet/Adress: Malmö Taxeringsrevisorn 5, Thomsons väg, Malmö

Tvångsförvaltning innebär att hyresnämnden ställer fastigheten under förvaltning av en särskild förvaltare (tvångsförvaltning). Förvaltaren ska svara för en tillfredsställande skötsel av fastigheten. Han ska bland annat verka för att de olägenheter som föranlett förvaltningsbeslutet undanröjs. Enligt 11 § bostadsförvaltningslagen ska förvaltaren uppbära hyror och andra löpande intäkter av fastigheten.

Hyresnämnden får, enligt 2 § bostadsförvaltningslagen, besluta om ingripande i förvaltningen av en fastighet, om fastighetsägaren brister i sina skyldigheter mot bostadshyresgästerna genom att

  1. eftersätta underhållet av fastigheten eller
  2. annars förvalta fastigheten på ett sätt som inte är godtagbart för bostadshyresgästerna.

Ett ingripande i förvaltningen kan, enligt 4 § bostadsförvaltningslagen, avse antingen att hyresnämnden förelägger fastighetsägaren att åtgärda bristerna i förvaltningen (förvaltningsföreläggande) eller att hyresnämnden ställer fastigheten under förvaltning av en särskild förvaltare (tvångsförvaltning).

Enligt 5 § bostadsförvaltningslagen får ett beslut om tvångsförvaltning endast fattas om ett förvaltningsföreläggande inte bedöms som tillräckligt för att uppnå en godtagbar förvaltning. Vid denna bedömning ska det särskilt beaktas hur allvarliga bristerna i förvaltningen är och om fastighetsägaren kan antas rätta sig efter ett förvaltningsföreläggande.

Miljönämnden har bedömt att bristerna i förvaltningen under en lång tid varit omfattande och medfört allvarliga risker för de boendes hälsa och välbefinnande. Miljönämnden kan ansöka hos Hyres- och arrendenämnden i Malmö om tvångsförvaltning av en bostadsfastighet. Miljönämnden ska även föreslå en förvaltare.

Hyresnämnden får, enligt 2 § bostadsförvaltningslagen, besluta om ingripande i förvaltningen av en fastighet, om fastighetsägaren brister i sina skyldigheter mot bostadshyresgästerna genom att

  1. eftersätta underhållet av fastigheten eller
  2. annars förvalta fastigheten på ett sätt som inte är godtagbart för bostadshyresgästerna.

Ett ingripande i förvaltningen kan, enligt 4 § bostadsförvaltningslagen, avse antingen att hyresnämnden förelägger fastighetsägaren att åtgärda bristerna i förvaltningen (förvaltningsföreläggande) eller att hyresnämnden ställer fastigheten under förvaltning av en särskild förvaltare (tvångsförvaltning)

Enligt 5 § bostadsförvaltningslagen får ett beslut om tvångsförvaltning endast fattas om ett förvaltningsföreläggande inte bedöms som tillräckligt för att uppnå en godtagbar förvaltning. Vid denna bedömning ska det särskilt beaktas hur allvarliga bristerna i förvaltningen är och om fastighetsägaren kan antas rätta sig efter ett förvaltningsföreläggande.

Hyresgästföreningen ansökte år 2022 om att Taxeringsrevisorn 5 skulle ställas under förvaltning av en särskild förvaltare under tre år. Hyres- och arrendenämnden i Malmö avslog ansökan den 22 maj 2023. Av beslutet framgår bland annat att hyresnämnden ansåg att det inte längre fanns sådana kvalificerade omständigheter att en tvångsförvaltning kunde motiveras när så få av lägenheterna i huset var hyresrätter.

Enligt lagen kan tvångsförvaltning komma ifråga om det är utsiktslöst att få fastighetsägaren att följa föreläggande och att förvalta fastigheten på ett hållbart sätt. En betydande och kvalificerad misskötsamhet eller vanvård som i tillräckligt hög grad uppväger att antalet hyresrätter i fastigheten är litet, är enligt miljönämnden skäl nog att på nytt ansöka om en tvångsförvaltning.

Eon stängde av fjärrvärmen den 2 oktober 2024.

Tidigare, den 10 september 2019 stängde VA Syd av vattnet tillfälligt till hela fastigheten på grund av obetalda fakturor. Periodvis var även fjärrvärmen avstängd under 2019.

Under eftermiddagen, fredagen den 22 november 2024 satte Eon igång fjärrvärmen i fastigheten.

Socialtjänsten kan hjälpa enskilda familjer och enskilda personer, om man inte kan reda ut sin situation på något annat sätt. Den sökande måste själv kontakta socialtjänsten. Då utreder socialtjänsten ansökan och bedömer rätten till bistånd. Kontakt sker via mottaget för ekonomiskt bistånd på 040-34 59 69. Man kan även kontakta social jour, efter kontorstid på 040-34 56 78.

För- och grundskolornas personal har samtalat med berörda vårdnadshavare för att lyssna in hur hemsituationen är.

För- och grundskolorna är extra uppmärksamma på att de berörda barnen mår bra och har en fortsatt god närvaro på skolorna. Den nära dialogen med vårdnadshavare värnas. I de fall där det behövs, tas kontakt med arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Du som är äldre eller vuxen med fysisk funktionsnedsättning, kroppslig sjukdom eller demenssjukdom kan ansöka om hjälp och stöd inom vård och omsorg. Om du har frågor om vilket stöd du kan få eller behöver hjälp att ansöka om stöd, kan du kontakta biståndshandläggare via Malmö stads kontaktcenter, 040-34 10 00.

Stadsbyggnadskontoret beslutade den 5 december 2023 om användningsförbud för fyra hissar när besiktningsprotokollet för hissarna visade brister som innebär säkerhetsrisker.

De fyra hissarna ska fortsatt vara avstängda och ska inte användas förrän bristerna åtgärdats.

Miljöförvaltningen gjorde en tillsyn den 20 september för att titta på de allmänna utrymmena. Då var hissarna är i bruk och används av de boende. Miljöförvaltningen kontaktade stadsbyggnadskontoret och gav dem informationen om hissarna.

Stadsbyggnadskontoret har inte lyckats delge fastighetsägarna eftersom breven med beslut om användingsförbud för hissarna har kommit i retur. Bostadsrättsföreningen Femman kan därför inte anses ha blivit delgiven informationen. Stadsbyggnadsnämnden har därför inte kunnat gå vidare med ärendet. Stadsbyggnadsnämnden kommer att använda särskild delgivning inför beslut i nämnden i januari 2025.

Vite är ett slags böter och är det verktyg som miljönämnden använder som påtryckningsmedel när ett beslut som rör miljö- och hälsoskydd inte följs. Viten utfärdas av domstol och pengarna går inte till Malmö stad eller miljöförvaltningen, utan till staten.

Miljönämnden har sedan år 2021 gjort flera ansökningar om utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.

I slutet av förra veckan beslutade Mark- och miljödomstolen, Växjö Tingsrätt, att döma ut det vite som miljönämnden ansökt om i maj 2024. Vitet gäller ärenden från de fyra sista månaderna 2023 där miljönämnden gjort två ansökningar till domstolen på totalt 640 000 kronor, dels om att bostadsrättsföreningen Femman måste åtgärda mikrobiell påväxt, sammanlagt 400 000 kronor och också göra funktionskontroll av värmesystemet, sammanlagt 240 000 kronor.

Den 25 oktober 2024 fattade miljöförvaltningen beslut om föreläggande med vite som gäller bristen på varmvatten och uppvärmning i fastigheten. Bostadsrättsföreningen Femman har inte betalat sina elräkningar, vilket har resulterat i att Eon den 2 oktober stängde av fjärrvärmen så att de boende varken har varmvatten eller värme.

Från det att bostadsrättsföreningen blivit delgivna beslutet hade föreningen sju dagar på sig att se till att alla boende skulle ha tillgång till varmvatten och värme, så att temperaturen hålls enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Till beslutet hör ett löpande vite om 20 000 kronor.

Sidan senast uppdaterad:

sv