Samverkan Malmö stad och Polisen
Med gemensamma utgångspunkter, strukturer och prioriteringar ska kommunen och polisen arbeta för en tryggare stad. Syftet är att öka Malmöbornas upplevda trygghet och minska utsatthet för brott.
Trygg och säker stad
Malmö stad och Polisområde Malmö arbetar tillsammans för att skapa en trygg stad. Malmö stad delar ansvaret för det brottsförebyggande arbetet, medan det trygghetsskapande arbetet är ett bredare uppdrag i samverkan med flera aktörer i samhället.
Gemensamt uppdrag
Huvuduppdraget är att skapa ett tryggt och säkert Malmö genom:
- Brottsförebyggande arbete enligt en gemensam lägesbild.
- Samverkan i enlighet med lagstiftningen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete tillsammans med Polisen (2023:196)
- Särskilda satsningar som hanterar både planerade och akuta situationer
Arbetet utförs med stöd i forskning och beprövad erfarenhet genom analyser av riskfaktorer och med aktiviteter som förebygger eller hanterar dessa.
Arbetet följs upp genom Polisens årliga trygghetsmätningar, brottsstatistik och annan relevant fakta.
Gemensamma aktiviteter
Datainsamling och analys
Datainsamlingen och årliga analyser ligger till grund för gemensamma och verksamhetsplaner, såväl för styrgruppens inriktning som nedbrutet på förvaltnings-/lokalpolisområdesnivå.
Kunskapen om orosanmälningar ska öka
Malmö stad och polisområde Malmö åtar sig att arbeta kunskapshöjande rörande barn i fara (orosanmälningar) så att socialtjänsten tidigt får kännedom om barn och ungas situation. Det är viktigt med uppföljning av kedjan från anmälan till insats/icke insats.
Riskgrupper och unga i riskzon
Malmö stad och polisområde Malmö åtar sig att analysera och föreslå effektiva åtgärder avseende riskgrupper: unga, unga i riskzon och unga kriminella. Det är fortsatt viktigt att kommun och polis gemensamt prioriterar insatser för att tidigt upptäcka barn och unga med riskbeteende, som befinner sig i riskmiljöer eller till exempel intresserar sig för kriminella och/eller våldsbejakande extremistiska rörelser eller nätverk.
Åtagandet gäller också stöd till brottsutsatta och våld i nära relation.
Bekämpa kriminella nätverk
Polisen åtar sig huvudansvaret för att bekämpa de kriminella nätverken, enligt polisens operativa inriktning (POI).
Motverka rekrytering till kriminella nätverk
Den senaste tidens utveckling i staden, där allt yngre ungdomar rekryteras till grovt kriminella gäng, ska bromsas. Malmö stad åtar sig att i samverkan med polis och andra aktörer verka för att nyrekryteringen till gängen minskar samt för att fortsätta utveckla arbetet med att underlätta avhopp. Unga Malmöbor med risk att utveckla en kriminell livsstil, och deras familjer i behov av stöd, ska få det.
Våga vittna och stöd till avhoppare
Malmö stad och polisen åtar sig att verka för att återinföra satsningen på Våga vittna. Vidare ska arbetet med att utveckla sociala insatsgrupper (SIG), arbetet med Lagen om unga lagöverträdare (LUL) och avhopparverksamheten, fortsätta.
Sluta skjut
Polisen och Malmö stad åtar sig att prova och utvärdera den särskilda satsningen för att minska skjutningar och andra grova våldsbrott.
Drogfri skola
Under vårterminen 2019 har polisen och Malmö stad drivit pilotprojektet Drogfri skola för att se till att Malmös kommunala grund- och gymnasieskolor är trygga och drogfria platser. Satsningen sker i brottsförebyggande syfte och innebär att skolor i Malmö söks igenom av narkotikahundar. Tolv skolor har sökts igenom. Vid sju skolor har hundarna markerat eller visat intresse för narkotika men ingen narkotika har hittats.
CTC - Communities That Care
Malmö stad åtar sig att i det förebyggande uppdraget på universell preventionsnivå införa Communities that Care (CTC) i fem områden i staden (2018). Till detta arbete görs omfattande områdesprofiler utifrån lokala risk- och skyddsfaktorer kopplade till kända problemutfall (depression och ångest, ofullständig skolgång, sexuellt riskbeteende, våld, kriminalitet och missbruk).
Medborgarlöften
Som en del i det gemensamma trygghetsarbetet arbetar polisen och Malmö stad också med att öka tryggheten i de områden i Malmö där flest känner sig otrygga genom områdesspecifika medborgarlöften.
Ordningsvakter kring Möllevången
Under 2021 och 2022 får Möllevångstorget och kvarteren runtom ordningsvakter, som anlitas av Malmö stad. Det är ytterligare ett inslag i det trygghetssapande arbetet tillsammans med Polisen och andra aktörer runt Möllevången.
BID Sofielund
Arbetet som bedrivs i Sofielundsområdet genom projektet BID Sofielund ska utvecklas och spridas till andra områden.
Tillsammans med de boende och staden och med hjälp av BID-modellen utvecklas Sofielund till en attraktiv del av Malmö, en stadsdel där alla kan känna sig trygga och stolta. BID står för Business Improvement Districts som är en modell för kommersiella fastighetsägare som vill samverka för att tillsammans satsa på och förbättra ett område.
Fastighetsägare Sofielund bildades 2014 på initiativ av Fastighetsägarna Syd och Malmö stad. Föreningen är öppen för alla som äger fastigheter i området, både hyreshus, lokaler och bostadsrättsföreningar.
Sidan senast uppdaterad: