$left
$middle

Elden både fascinerar och skrämmer Millie när det är dags att grilla marshmallows med mamma Malin och lillebror Ebbe. Foto: privat

"Återhämtning handlar om att inte gå sönder som förälder"

En ständig kamp för att få vardagen att fungera. Så är det för Malins familj med en dotter som har autism och ADHD. När Malin vann återhämtningskampen blev det en påminnelse om hur viktiga de små stunderna av återhämtning är.

Millies föräldrar anar tidigt att deras dotter har autism. Hon är sen med talet, använder nästan bara ljud för att göra sig förstådd och pekar, eller stirrar, en lång stund på det hon vill ska hända. Svårigheterna att uttrycka sig leder till känslostormar.

– Det är alla de klassiska tecknen. Hon har svårt att förklara sina känslor och det är alltid mycket planering och förberedelser. Jag älskar att överraska, men det funkar inte med henne. Jag kan behöva berätta det ett halvår innan, säger Millies mamma Malin Paulsson som arbetar som sektionschef för ett bemanningsteam på funktionsstödsförvaltningen i Malmö.

Känsligheten för intryck visar sig på många sätt, från att vilja bära hörselkåpor under en stor del av den vakna tiden till upplevelser av obehag och smärta av kläder mot huden. Sömmarna är övertejpade och hon vill inte ha strumpor trots vinterkyla.

Millie får diagnoserna autism och ADHD när hon är nio år gammal, vilket räknas som tidigt. Flickor med autism blir annars ofta sent diagnostiserade eftersom de snabbt lär sig att dölja den.

– En diagnos gör att vi kan rusta henne så att hon kan vara sitt bästa jag som vuxen. Att hon lär sig att hantera sina icke-funktioner men också att nyttja det hon är riktigt bra på. Millie är konstnärligt lagd och att rita, teckna och skissa är ett sätt för henne att uttrycka sina känslor, säger Malin.

Första åren i skolan går relativt bra, åtminstone studiemässigt. Pedagoger och klasskamrater ger det Millie behöver. Men i fjärde klass är det nya pedagoger och nya förutsättningar och då slutar det mesta fungera. Millie har en lång startsträcka på morgonen med många fasta rutiner. Hon kommer ofta för sent och även när hon är i skolan är hon inte riktigt med på lektionerna. Redan i första klass uttrycker hon självmordstankar.

– Hon började skada sig på olika sätt, som att bita sig. Det gör hon inte längre men vi måste vara vaksamma på allt... om hon får ångest och tar en kniv. Vi har pratat om att det kan kännas skönt när det gör ont, men efteråt är ju smärtan kvar. Vi säger ofta till henne att vi liksom vill ha henne kvar i livet, säger Malin.

Malin har många exempel på när det skär sig hemma, särskilt mellan Millie och hennes sexåriga lillebror Ebbe.

– Det händer ganska ofta, säger hon sakligt. Jag försöker övertyga Ebbe att Millie inte hatar honom, även fast hon säger det.

Men husfriden kräver en hel jämkning. Som en lördagskväll för en tid sedan när hela familjen lyckas sitta stilla i TV-soffan framför ”Bäst i test”. Och Ebbe måste vänta med att äta sitt lördagsgodis tills Millie är klar med sitt. Ingen får höras det minsta, så ljudkänslig är hon. Ibland skriker hon på Malin att vara tyst även om hon bara ligger och andas.

– Ebbe var jätteduktig fast han var så godissugen. Men det var första gången på jag vet inte hur länge som vi kunde sitta alla fyra och se på TV.

Små stunder av återhämtning

I en vardag som kräver så mycket planering och hänsyn blir det en kamp att finna vägar till återhämtning.

Malin bestämmer sig för att delta i återhämtningskampen som föreningen Sinnen och perception arrangerade i augusti förra året – och vinner. Tävlingen består i att deltagarna ska hitta små stunder av återhämtning i sin vardag. Alla som deltar har chans att vinna en helg i Antons hus på Revingehed som föreningen driver.

Huset erbjuder anpassning och en ordnad vistelse för familjer och anhöriga som behöver veta allt i förväg, som var man ska sova eller att det finns ett staket runt omkring. Förutsägbarhet i sig innebär återhämtning.

– Jag förklarar ofta för andra att Millie håller ihop i skolan men när hon kommer hem går hon sönder. Varje dag. Jag går sönder ibland jag också. Jag tar inte min profession med mig hem. Där är jag bara mamma. Och det är det som återhämtning handlar om för mig; att tänka efter vad jag kan göra för att inte gå sönder som förälder, säger Malin.

”Millie håller ihop i skolan men när hon kommer hem går hon sönder. Varje dag.”

Vem som helst kan delta i återhämtningskampen. Utmaningen består i att ge sig själv återhämtning i minst tio minuter varje dag under en månads tid. Det finns inga regler för hur det ska till. Kampen är för alla som både vill få och ge inspiration till andra.

Under trettio dagar noterar Malin allt som ger henne återhämtning. Det kan vara småsaker som att barnen är sams en liten stund så att hon kan sitta på gården med ett korsord. Eller att laga mat tillsammans.

– Jag och Millie fick för oss att vi skulle göra dumplings. Vi står i köket, hon med sina hörlurar med musik och jag med en ljudbok. Det var jättemysigt. Och det var ju också återhämtning, säger Malin som annars finner mest ro utanför hemmet. Det är till arbetsplatsen hon går för att andas.

– Vissa dagar när det varit mycket bråk med Millie på morgonen, då vill jag faktiskt inte gå hem. Men det gör jag ju så klart. Men återhämtningskampen fick mig att tänka på lite mer på vad jag behöver för att klara vardagen, säger Malin.

Vinsten avnjöts under senaste höstlovet. För en naturälskande familj – Malin, hennes man och barnen är alla aktiva i Friluftsfrämjandet – är Antons hus den perfekta fristaden. Huset ligger inbäddat i en talldunge mitt ute på Revingehed, med sin ofarliga tystnad, bleka höstljus och jordiga dofter.

– Jag tyckte om återhämtningskampen, den fick mig att tänka till. Det är så mycket att tänka på så fort vi ska vara i en icke-anpassad miljö. Men här behöver jag inte bekymra mig om det. Barnen kan vara precis dom de är. Jag kan bara sitta i fåtöljen och titta ut och lyssna på min bok, eller lägga pussel. Här behöver jag inte tänka, säger Malin om att vara i Antons hus.

Text: Kaj Svensson, funktionsstödsförvaltningen
Foto: privat

Öppet hus lördag 13 april
Nästa öppet hus i Antons hus sker på lördag den 13 april. Adressen är Tallstigen 22 på Revingehed (Veberöd) och tidpunkten kockan 11.00-13.00. Antons hus bjuder på grillad korv och rundvisning. Följ länken för att läsa mer.

Återhämtningskampen är tillbaka i augusti
Nästa återhämtningskamp startar i augusti och alla är välkomna att delta. Information om kampen finns på Antons hus hemsida och i sociala medier under hashtag #återhämtningskampen.

Millie myser med familjens katt Kenzo

Alla ljudintryck går inte Millie på nerverna. Spinnandet från familjens gamla katt Kenzo lugnar henne.

sv