$left
$middle

Malmös klimatarbete har fått erkännande av EU

Malmö ska bli en klimatneutral stad till 2030 och ta ledartröjan i Europas klimatomställningsarbete. Nu har Malmö granskats av EU-kommissionen och tilldelats en så kallad ”EU Mission Label” - en kvalitetsstämpel för vårt arbete med att snabba på omställningen.

Till grund för utnämningen ligger ett klimatkontrakt med EU-kommissionen, som beskriver Malmös mål och planer för att ställa om till en klimatneutral och hållbar stad. Det har sedan granskats och godkänts av EU-kommissionen med stöd av experter.

– Det här är en viktig bekräftelse från EU som visar att vårt arbete är professionellt, det stärker oss i vår övertygelse att vi är på rätt väg. Det är också en kvalitetsstämpel som ska underlätta för oss när vi ansöker om finansiering för viktiga initiativ, vilket ger oss förutsättningar att öka takten ännu mer, säger Jonas Kamleh, processledare för Malmö stads klimatomställningsarbete.

Malmö stad har nya sätt att styra och leda klimatomställningen och utifrån analyser har sju prioriterade områden pekats ut där det finns en stor potential att kraftigt minska utsläppen. Inom varje område tas det fram färdplaner som visar riktning och lyfter fram konkreta åtgärder. Samarbete med andra aktörer är direkt avgörande för att lyckas.

– Vi är på en positiv bana i Malmö, men utmaningen kvarstår att öka hastigheten och intensiteten. Det krävs mod och handling för att lyckas och det tycker jag vi har mycket av i Malmö. Utöver det arbete vi gör lokalt, behöver även beslutsfattare på regional, nationell och europeisk nivå ta sitt ansvar, säger Jonas Kamleh.

Malmö är en av drygt 100 städer i Europa som ska gå före och visa vägen för hur städer kan ställa om och bli klimatneutrala till 2030. För Malmö innebär det att vi ska bryta ny mark och ta konkreta steg som verkligen knäcker utsläppskurvorna och därigenom visa vägen i klimatomställningen för andra städer.

Malmös politiker har slagit fast att Malmö ska vara klimatneutrala 2030 och att omställningen ska bidra till ett mer inkluderande samhälle med bättre livsmiljö för barn och unga, fler gröna arbeten och ett stärkt näringsliv.

sv