$left
$middle

Den 21 maj sändes en pressträff om hur EU-valet går till. Medverkande: Daniel Olsson, valchef, valkansliet, Amani Loubani, ordförande i valnämnden och Mats Svanberg, 2:e vice ordförande i valnämnden. Längst ner i artikel kan du ta del av pressträffen.

Största valet någonsin – Malmö stad jobbar för ett tryggt och tillgängligt EU-val 2024

Den 22 maj inleds förtidsröstningen och det största valet någonsin i Malmö. Med 214 valdistrikt och 23 förtidsröstningslokaler jobbar Malmö stads valorganisation med att genomföra EU-valet på ett demokratiskt och rättssäkert sätt i trygga och tillgängliga lokaler för alla medborgare i Malmö.

Malmö växer och för att minska antalet väljare vid vallokalerna och behålla korta avstånd mellan hem och vallokal har valnämnden beslutat att utöka med 4 vallokaler. Sammanlagt har Malmö 214 vallokaler öppna på valdagen den 9 juni, vilket är 22 fler än vid tidigare EU-val.

Förtidsrösta!

EU-valet startar redan 22 maj med förtidsröstning på 23 platser geografiskt utspridda i hela Malmö och med generösa öppettider. Adresser och öppettider finns på malmo.se/euval2024.

Möjligheten att förtidsrösta har många fördelar. Skulle det vara så att du ska resa i väg eller råkar bli sjuk på valdagen så kan du känna dig trygg med att du redan lagt din röst. Om du hör hemma i en annan kommun så kan du också med enkelhet förtidsrösta innan valdagen. Ju fler som förtidsröstar desto kortare köer på självaste valdagen den 9 juni.

Dessutom kommer förtidsröstning erbjudas även på valdagen på tre platser:
Stadshuset kl. 8.00-21.00
Malmö Centralstation kl. 8.00-21.00
Mobilia kl. 10.00-18.00

Eftersom det finns fler vallokaler än vid förra valet kommer vissa Malmöbor att få en ny vallokal, vilken vallokal framgår på röstkortet som har skickats hem till alla röstberättigade i Malmö senast den 22 maj. Om röstkortet inte har kommit fram, eller av någon annan anledning är borta, kan ett nytt röstkort beställas på val.se. Röstkortet kan också skrivas ut i samtliga förtidsröstningslokaler från och med 22 maj. Glöm inte att ta med giltig ID-handling som till exempel körkort eller pass.

Tillgängliga lokaler att rösta i

Tidigare år har väljare uttryckt en oro över den så kallade ”jobbiga promenaden mellan valsedelsställ och valbås”. Nytt för i år är därför att även ha valsedlarna inuti valbåsen under förtidsröstningen. Det kommer förhoppningsvis stärka valhemligheten och på grund av fler valsedelställ per lokal också minska köer och med det också oron.

Tryggt och säkert val

Malmö stad har en väl etablerad organisation för säkerhet och beredskap i samarbete med polismyndigheten på lokal och regional nivå. I Malmö är ca 260 000 röstberättigade i EU-valet. Totalt kommer ca 1700 utbildade röstmottagare att hjälpa Malmöborna att nyttja sin demokratiska rösträtt och vara behjälpliga vid behov. Röstmottagare är väl synliga med vita västar och ackrediteringar runt halsen.

Möjligheter för Malmöbor som inte kan ta sig till en vallokal

Som tidigare valår finns möjligheten att budrösta. Budröster får göras i ordning från och med 16 maj och material för detta kan hämtas antingen på Stadshuset, August Palm plats 1, eller i samtliga förtidsröstningslokaler. Det kan också beställas av valmyndighetenpå val.se.

För väljare som inte har möjlighet att lämna med bud eller som med anledning av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till en vallokal är också välkommen att beställa hem ambulerande röstmottagare. Beställning görs antingen direkt till Kontaktcenter 040-341000 eller via E-tjänst på malmo.se.

Pressträff

Den 21 maj sändes en pressträff via youtube om hur EU-valet går till. Medverkande: Daniel Olsson, valchef, valkansliet, Amani Loubani, ordförande i valnämnden och Mats Svanberg, 2:e vice ordförande i valnämnden. Frånvarande: Vanessa Sevedag, vice ordförande i valnämnden.

sv