Hur gör du när du ska rösta?
Du ska kunna göra ditt val utan yttre påverkan. För att säkra din valhemlighet tar du valsedlar ensam bakom en avskärmning. Du röstar sedan i enskildhet bakom en valskärm. Utbildade röstmottagare svarar på dina frågor och finns till hands om du behöver hjälp, prickar av dig mot röstlängden och tar emot din röst.
Valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt och att valen ska vara fria, hemliga och direkta.
Om du är röstberättigad kommer du få ett röstkort skickat till dig hem i brevlådan.
Du kan välja om du ska rösta via någon form av förtidsröstning med börjar den 22 maj eller om du ska rösta i en vallokal på valdagen den 9 juni.
På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör. Här finns också adress och öppettider till valdagens vallokal.
Rösta på valdagen den 9 juni
På ditt röstkort står det vilken vallokal du ska rösta i och vallokalens öppettider.
Du behöver ha med dig id-handling om du ska rösta i din vallokal på valdagen (har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling).
Förtidsrösta i förtidsröstningslokal den 22 maj–9 juni
När det är val kan du förtidsrösta fram till och med valdagen, var som helst i hela landet. Lokaler för förtidsröstning finns i varje kommun. Malmö stad bestämmer själv vilka lokaler som ska ha förtidsröstning.
Du behöver ha med dig id-handling och röstkort när du ska förtidsrösta. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling. Om du saknar röstkort kan du beställa nytt. Det finns också möjlighet att få hjälp med att få nytt röstkort utskrivet på plats i förtidsröstningslokalen.
Du kan förtidsrösta även på valdagen om du befinner dig i en annan kommun än i den du är folkbokförd. I Malmö så kommer förtidsröstning under valdagen finnas på Stadshuset, Malmö Central och Mobilia.
Rösta på andra sätt
Det svenska valsystemet och röstningsmöjligheter
I regeringsformen står det att all offentlig makt utgår från folket, och att detta bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Genom rätten att rösta väljer folket talespersoner som representerar dem när viktiga beslut ska tas i EU-parlamentet. Därför är det viktigt att valsystemet är säkert och tillförlitligt för att vi ska uppleva att vi har ett trovärdigt demokratiskt samhälle. Vill du veta mer om hur det svenska valsystemet fungerar så finns information om detta på Valmyndighetens hemsida val.se.
Beställ punkskriftsmaterial för röstning
Personer med synnedsättning kan från och med den 13 maj beställa punktskriftsmaterial för röstning genom ett formulär på val.se. Materialet kommer även att distribueras till de personer som finns registrerade som punktskriftsläsare hos Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
Sidan senast uppdaterad: