Malmö stad
$left
$middle

Förtidsrösta från utlandet

När det är val kan du förtidsrösta på många ambassader och konsulat. Förtidsröstningen börjar och avslutas vid olika tidpunkter i olika länder. Alla som befinner sig utomlands kan även brevrösta genom att skicka sin röst med posten. Det gäller också för sjömän på fartyg utrikes.

På val.se hittar du vilka röstningslokaler som finns i det land du avser att rösta i. Öppettider och besöksadresser finns på respektive ambassads webbplats.

Så här röstar du på ambassader och konsulat

  1. Ta valkuvert och valsedel. Valsedlarna finns utlagda på en avskärmad plats i lokalen. Gör i ordning rösten i avskildhet.
  2. Lämna valkuvert och id-handling till röstmottagaren. Lämna också ditt röstkort om du har det med dig. Röstmottagaren kommer då att stoppa ned röstkortet eller adresskortet tillsammans med valkuverten i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du har lämnat en förtidsröst och lägger sedan fönsterkuvertet med ditt valkuvert i en uppsamlingslåda.
  3. Rösten skickas till din vallokal. Fönsterkuvertet med ditt valkuvert skickas via Valmyndigheten till din vallokal i Sverige. Där prickas du av i röstlängden och röstkortet, eller adresskortet skiljs från valkuverten. Valkuvertet läggs sedan ner i valurnan. Slutligen öppnas alla valkuvert och rösträkningen börjar.

Detta behöver du för att rösta på ambassader och konsulat

Du måste ha med dig en id-handling för att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat.

Exempel på id-handlingar:

  • Svenskt pass
  • Svenskt id-kort
  • En lokal officiell legitimation

Om du inte har med dig en id-handling kan någon annan person i lokalen gå i god för dig. Personen som går i god för dig måste kunna visa en id-handling.

Så här brevröstar du från utlandet

  1. Gör i ordning din röst genom att i avskildhet lägga valsedeln i valkuvertet och stäng kuvertet.
  2. Fyll i dina personuppgifter på framsidan av ytterkuvertet. Vittnena ska fylla i sina uppgifter på baksidan av ytterkuvertet. Om du har ett röstkort ska du placera röstkortet framför ytterkuvertet i omslagskuvertet så att adressen till valnämnden i din kommun syns i fönstret på omslagskuvertet.
    Om du saknar röstkort ska du placera ytterkuvertet så att Valmyndighetens adress på ytterkuvertet syns i omslagskuvertets fönster.
  3. Klistra igen omslagskuvertet, frankera det och lägg det på brevlåda.

Tänk på att:

  • Brevrösten får inte postas från Sverige.
  • Brevrösten måste ha kommit fram i tid till rösträkningen.
  • För utlandssvenskar som fallit ur röstlängden måste brevrösten komma fram senast dagen innan valdagen för att räknas i valet.

Detta behöver du för att kunna brevrösta från utlandet

  1. Du behöver särskilt material för att brevrösta. Materialet beställer du direkt från Valmyndighetens webbplats, via telefon eller så hämtar du materialet direkt från en ambassad eller konsulat i det land du befinner dig i. Är du folkbokförd utomlands och står med i röstlängden behöver du inte beställa material. Materialet skickas automatiskt till din folkbokföringsadress i utlandet.
  2. Du behöver två vittnen. Personerna som ska fungera som vittne ska ha fyllt 18 år. De behöver inte vara svenska medborgare.

Sidan senast uppdaterad:

sv